Din cauza conditiilor meteo, a oboselii sau a neatentiei, nu sunt putine cazurile in care cei plecati in vacanta sunt implicati in accidente rutiere.

Din acest motiv, daca ajungeti in aceasta situatie nefericita, este bine sa stiti ce sa faceti:

- Anuntati imediat politia locala;

- Solicitati celor care au vazut accidentul sa fie martori pentru descrierea evenimentului;

- Atasati la declaratia facuta la politie o lista a obiectelor care au fost deteriorate sau distruse;

- Solicitati agentului de politie emiterea unui raport, care va va folosi la compania de asigurare;

1. Daca accidentul a avut urmari usoare (avarierea autoturismului), notati elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat in accident si ale societatii de asigurare a acestuia.

- Fiecare polita de asigurare emisa de o societate de asigurare autorizata din Romania are scris pe ea un numar de telefon la care se raspunde nonstop; sunati la acest numar si urmati toate indrumarile ce va sunt adresate.

- Daca sunt necesare reparatii, mergeti in service si pastrati facturile si chitantele pieselor si manopereia pana la inapoierea in tara pentru a le prezenta societatii de asigurare.

2. Daca accidentul a avut urmari grave (vatamari corporale), anuntati politia locala, dupa ce ati acordat primul ajutor, iar apoi contactati ambasada sau consulatul Romaniei.

- Recomandarea este ca inainte de plecare sa introduceti in memoria telefonului numerele de telefon ale ambasadelor si consulatelor Romaniei din tarile pe care urmeaza sa le vizitaţi; aceste numere de telefon sunt disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Ce poate face personalul consular al Romaniei?

- Daca in urma accidentului pasaportul dumneavoastra a fost distrus sau pierdut, va poate elibera un titlu de calatorie pentru reintoarcerea in tara.

- Poate contacta familia dumneavoastra, pentru a o anunta despre accident si pentru a-i transmite eventualele dumneavoastra solicitari.

- Va poate recomanda avocati sau translatori locali, care sa va asigure reprezentarea in fata autoritatilor, pentru eventuale cereri sau proceduri penale ori civile in legatura cu incidentul in care ati fost implicat.

- Poate interveni pentru acordarea ajutorului medical necesar.