Cat castiga statul din impozitarea bascisului. Teodorovici: Din pacate, in Romania, cautam fiecare chichita si punem in umbra partea buna a unui act normativ
Eugen Teodorovici. Foto: Mediafax
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica, la emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata de ProTV, ca estimeaza un impact bugetar de aproximativ 300 milioane de lei pe an din impozitarea bacsisului, dar ca nu strangerea de bani la bugat a fost scopul introducerii acestei masuri.
“Din impozitarea bacsisului, asa cum a fost azi calculat ca si impact la buget, ne asteptam undeva la 300 milioane lei pe an. Dar nu asta a fost scopul colectarii unui astfel de venit la bugetul de stat. A fost in primul rand pentru a face un pas inainte la ceea ce era ca si cadru legal si in baza caruia ANAF actiona pana mai de curand, trezind nemultumirea multor agenti economici. Cu aceasta schimbare, includerea acestui bacsis in cadrul legal, si cu alta speta dusa saptamana trecuta in Guvern, lucrurile s-au flexibilizat foarte mult. Este un pas foarte mare inainte, spun eu si spun si partenerii nostri din piata. Dar, niciodata nu o sa putem reglementa toate posibilele spete”, a explicat Teodorovici.
Ministrul Finantelor a adaugat ca nu se gandeste la introducerea de case de marcat in piete, vanzarea produselor facandu-se pe baza de certificat de producator. Despre situatia taximetristilor, care vor fi obligati sa emita bon fiscal si pentru bacsis, Teodorovici a explicat ca nu vor fi aparate de taxat speciale, ci se vor adapta softurile celor existente.
“Auzeam, legat de taximetristi, sa spunem, ca sunt nemultumiti ca o astfel de abordare exista. ANAF nu a fost niciodata sa verifice sau sa controleze taximetristi, pe cei ce lucreaza in sectorul de catering, pe cei care livreaza acasa mancarea si alte astfel de situatii. Din pacate, noi, in Romania, cautam fiecare astfel de chichita si punem in umbra partea buna a unui act normativ, pe un astfel de motiv. (...) Avem la Ministerul Finantelor si la ANAF zone importante unde trebuie sa intensificam astfel de controale. In cazul taximetristilor exista doua categorii. Prima este aceea in care un taximetrist a decis ca plateste un impozit forfetar la final unui an, indiferent de cate curse parcurge, bonul fiscal fiind eliberat la solicitarea clientului, si a doua categorie cand el este angajat la o companie de taxi si acolo ar trebui sa faca acest lucru. Sunt doua situatii diferite, dar, repet, ANAF nu se indreapta catre aceste zone”, a spus Eugen Teodorovici.
Guvernul a adoptat miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, prevederea ca sumele pe care clientii le lasa bacsis sa fie inregistrate pe bon fiscal separat si sa fie impozitate cu 16%.
Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului.
Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioara, daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.
Impozitarea propusa vizeaza taxarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit in cazul microintreprinderilor, bacsisul nefiind cuprins in sfera TVA.
Daca se decide repartizarea catre salariati, se impoziteaza veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin retinere la sursa, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate.
Mai multe despre:
#taxa pe bacsis#Eugen Teodorovici
Pe acelasi subiect: