Propunerile presupun si impozitarea bacsisului, care acum nu este taxat in nici un fel, din simplul motiv ca nimeni nu stie cat bacsis primeste fiecare chelner.

Fiscul a inchis multe localuri de pe Litoral, iar patronii spun ca de vina au fost bacsisurile ospatarilor care au ajuns in casele de marcat. Asa ca asociatiile de profil au trimis Minsterului Finantelor mai multe propuneri.

Corina Martin, Presedinte Asociatia Litoral - Delta Dunarii: "Ne dorim ca pe nota de plata sa existe aceasta rubrica rezervata bacsisului, acest bacsis sa fie impozitat cu 16%, nu purtator de TVA si practic sa existe o evidenta distinct si fiscalizata a veniturilor din aceasta suma carte va fi denumita bacsis dar de acum inainte in mod legal."

Proprietarii de localuri au pareri impartite despre legalizarea bacsisului.

Tiplea Calin, administratorul unui local din Cluj-Napoca: "Eu cred ca ar trebui sa fie pus pe bonul fiscal si dupa el sa se plateasca 16%. Un 16% impozitat maxim ar fi bine venit."

Carmen Cristescu, proprietarul unui restaurant din Bucuresti: "Deja avem noi foarte multe documente pe care trebuie sa le dovedim in momentul in care ei vin in controale, sa mai fie si evidenta lor, a ospatarilor - tipsul lor... Nu mi se pare normal, nu mi se pare OK, ne ingreuneaza pe noi ca si mici intreprinzatori."

Clientii spun ca indiferent daca este sau nu pe nota de plata, bacsisul se plateste.

Client: "Cred ca este oarecum un lucru normal, se practica treaba asta peste tot. Da, cred ca ar fi o treaba buna, macar sa stim si noi in mod oficial ca OK, gata, ce am mancat aici a insemnat... un cartof in plus se duce si acolo la oamenii care l-au adus."

Patronatele sustin insa ca chiar daca va fi trecut pe nota de plata, clientul nu este obligat sa plateasca acel bacsis.

Corina Martin, Presedinte Asociatia Litoral - Delta Dunarii: "Cei care doresc sa aprecieze serviciul turistic pe care l-au primit, daca au fost multumiti de acest serviciu, sa faca acest lucru prin acordarera unui bacsis - repet, asta ramane la optiunea clientului restaurantului."

Legalizarea bacsisului trebuie introdusa in noul Cod Fiscal, aflat in dezbaterea Parlamentului.