Cat costa o masa la Noma, cel mai bun restaurant din lume? Topul celor mai renumite localuri
Restaurantul danez Noma, al tanarului maestru bucatar René Redzepi (foto), a fost desemnat, pentru al doilea an, cel mai bun din lume, primind premiul S. Pellegrino din partea revistei britanice Restaurant Magazine, potrivit AFP. Succesul incununeaza creativitatea danezului in varsta de 32 de ani, ambasador al bucatariei nordice, compusa din ingrediente locale si de sezon.
Noma, amenajat intr-un fost depozit din portul orasului Copenhaga, s-a impus pentru a doua oara consecutiv in aceasta lista a celor mai bune 50 de restaurante din lume, alcatuita de 800 de experti in gastronomie si critici in domeniu.
Meniul cuprinde mancaruri rafinate cum ar fi muschi de vita cu pere, anghinare cu maghiran, arici de mare cu marar sau legume murate cu maduva.
Iar daca vrei sa mananci la restaurantul Noma, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, dar mai ales cu bani.
Pentru ca, in ciuda faptului ca cel mai ieftin meniu depaseste 200 de euro, pentru o masa trebuie sa astepti chiar si trei luni de zile.
Spania are doua restaurante in topul primele cinci (El Celler de Can Roca din Girona si Mugaritz din San Sebastian) si un al treilea (Arzak din San Sebastian), clasat pe locul al optulea in Top 10.
"Dincolo de dominatia restaurantelor spaniole in fruntea clasamentului, restaurantul brazilian D.O-M. din Sao Paulo, al carui maestru bucatar este Alex Atala, a realizat unul dintre cele mai spectaculoase progrese: cu 11 locuri castigate, a urcat pe locul al saptelea", au declarat membrii juriului.
Restaurantul italian Osteria Francescana, din orasul Modena, si Fat Duck, din orasul Bray (Marea Britanie) al maestrului bucatar Heston Blumenthal, adept, ca si Ferran Adria, al gastronomiei moleculare, figureaza intre primele cinci.
Statele Unite au doua restaurante in primele zece: Alinea, din Chicago - pe locul al saselea - si Per Se, din New York - pe locul al 10-lea.
Franta, absenta anul trecut din Top 10, reapare in acest clasament in 2011 cu Le Chateaubriand, din Paris, coordonat de Inaki Aizpitarte, clasat pe pozitia a noua. Opt restaurante frantuzesti figureaza in Top 50.
Clasamentul alcatuit de Restaurant Magazine a fost criticat anul trecut de mai multi maestri bucatari si experti in gastronomie din Franta, care sustineau ca ii lipseste rigoarea si ca reflecta prea mult moda de moment.
Pe acelasi subiect: