In Romania, tara producatoare si exportatoare de produse petroliere, un litru de benzina a ajuns sa coste astazi 6 si 84 de bani. Adica la numai 16 bani distanta de un nou prag psihologic, 7 lei pe litru. Un prag foarte greu de acceptat de soferi, potrivit unui studiu realizat de Isra Center.

5 lei, atat sunt dispusi romanii sa plateasca pentru un litru de carburant. La 6 lei, cat este acum, 8% dintre soferii romani sustin ca si-au lasat masinile acasa. Daca insa preturile continua sa creasca si ajunge la 7 lei pe litru, strazile practic se vor goli. 42% dintre soferi, sustin ca vor renunta la automobilul personal.

Totul se datoreaza cererii in crestere de produse petroliere de pe piata chinezeasca, dar si a instabilitatii din orientul mijlociu, explica analistii. Doar un noroc a facut ca preturile din Romania sa nu explodeze. "Inceputul anului a fost marcat de cresterea leului fata de dolari si asta a estompat putin din cresterea pretului combustibilului la pompa", explica Victor Safta, expert financiar.

Statul roman este beneficiarul direct al acestor scumpiri, in conditiile in care castiga enorm din urma taxelor si accizelor aplicate la vanzarea produselor petroliere. "Statul a grabit anul acesta calendarul de crestere a accizelor ca sa acopere deficitul creat de majorarea pensiilor si majorarea salariilor la bugetari", precizeaza Sorin Paslaru, redactor-sef al Ziarului Financiar.

Potrivit datelor statistice, stalpii bugetului Romaniei sunt in special companiile petroliere care, impreuna cu cele de tutun, acopera 9% din cheltuielile bugetare.

Petrolistii, stalpii bugetului

Contributii anuale                          2012

OMV Petrom                                 8 mld. lei

Rompetrol Rafinare                      4,6 mld. lei

Petrotel-Lukoil                              2,2 mld. lei

Lukoil Romania                            1,55 mld. lei

MOL Romania                              1,25 mld. lei

TOTAL                                         17,6 mld. lei

(9 % din cheltuielile bugetare)

Sursa: Ziarul Financiar

Poate asa se explica faptul ca avem carburant mai scump decat in Luxemburg, Austria sau Spania.

Luxemburg        1.28 euro

Polonia              1,31 euro

Bulgaria             1,35 euro

Austria               1,36 euro

Spania               1,38 euro

Romania            1,39 euro

Italia                   1,75 euro

Suedia               1,73 euro

Marea Britanie   1,67 euro

Sursa: Energy.eu