Hotararea CGMB privind controlul reproductiei cainilor in Capitala, care prevede, printre altele, ca persoanele care detin caini au la dispozitie sase luni pentru a-i declara la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) se aplica din 8 iulie.

Razvan Bancescu a precizat ca persoanele care detin caini mai mari de patru luni trebuie sa ii declare la ASPA pana in ianuarie 2014. Proprietarii care vor fi gasiti, in urma reclamatiilor primite de la cetateni sau in cadrul actiunilor din teren desfasurate de ASPA dupa termenul din ianuarie 2014, vor fi amendati cu 3.000 de lei, potrivit Mediafax.

Declararea animalelor se poate face la sediul ASPA, prin posta, pe fax, la numarul 031/8149334 si pe mail, la adresa [email protected].

"De asemenea, se va putea face inregistrarea cainilor la unul dintre cabinetele medicale partenere. Lista o vom publica pe site-ul ASPA, dupa incheierea procedurilor legale", a precizat Razvan Bancescu.

Persoanele care se vor prezenta la sediul ASPA pentru declararea animalelor vor primi un card cu serie unica, pe care vor fi trecute datele de identificare ale animalului, respectiv seria microcipului, talia, culoarea si rasa cainelului, precum si adresa, numarul de telefon si numele detinatorului. Cardul va fi trimis prin posta, la adresa mentionata in formular de catre detinatorul animalului inregistrat la ASPA.

Bancescu a precizat ca atunci cand isi declara cainii, proprietarii vor putea opta pentru nesterilizarea lor, dar vor fi inregistrati la ASPA pentru a plati anual o taxa de 150 de lei pentru fiecare caine nesterilizat. In situatia in care cainele este sterilizat la momentul declararii lui, detinatorul nu achita nicio taxa.

Totodata, pentru situatiile in care cainii nu suporta, din motive medicale, operatia de sterilizare, detinatorul trebuie sa prezinte un formular-declaratie avizat de un medic veterinar.

Coordonatorul de proiect al ASPA a mai spus ca nu trebuie inregistrati cainii utilitari si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Afacerilor Interne. In ce priveste sterilizarea, sunt exceptati cainii utilitari, cainii de vanatoare, cainii cu drept de monta inregistrati de Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, precum si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru organizatiile nonguvernamentale, reglementarile din hotararea CGMB care se aplica din 8 iulie au in vedere declararea tuturor activitatilor legate de caini, inclusiv adoptia si sterilizarea.

Bancescu a precizat ca daca, dupa termenul de sase luni, la controlul inspectorilor vor fi gasite asociatii sau organizatii care nu au declarat toate activitatile legate de aceste animale, vor fi aplicate amenzi de 3.000 de lei.

O persoana poate adopta anual, fara taxa, un singur caine, iar ONG-urile nu vor plati taxa daca adopta pana la o suta de animale. In cazul persoanelor care vor dori sa adopte mai mult de un animal pe an, taxa va fi de 150 de lei pentru fiecare exemplar in plus. Aceeasi suma va fi platita de ONG-uri la fiecare adoptie peste cele o suta de animale pentru care nu se percepe taxa.

Amenzile pentru nedeclararea animalelor vor fi aplicate de politistii locali si inspectorii de la Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti. Proiectul privind controlul reproductiei cainilor in Capitala a primit votul consilierilor generali in sedinta din 31 mai.