“Noi totodeauna am sperat. Parintii mei au sperat, eu la 20 de ani speram, la 40 de ani speram si mai mult, la 60 de ani si mai mult. Acum implinesc 74 si tot sper. Sper sa implinesc si 84, daca oi avea noroc, sa vad si autostrazile si aeroporturile terminate”, a marturisit Tiriac.

“Tineretul spera ca o sa fie mai bine. Multi pleaca, cu toate ca niciunde nu sunt cainii cu covrigi in coada. Atentie, cand ai luat 3.000 de euro acolo, in strainatate, ai cheltuit numai 1.500 pe apartament”, adauga omul de afaceri.

Despre reorganizarea teritoriala a Romaniei: „O federalizare numita regionalizare, ceva centralizat”

Intrebat ce parere are despre regionalizarea Romaniei, proiect despre care se tot discuta in ultima vreme, Tiriac sustine ca cele regiunile care s-ar crea ar fi benefice pentru tara noastra. „S-ar crea o strangere a acestor orasele, catune, ar fi ceva centralizat. E foarte simplu: du-te in satul A si o sa vezi ca primarul ala ori a avut bani, ori a gasit bani, ori s-a imprumutat, iar strazile sunt asfaltate, totul este bine. Cand iesi din sat, ce sa vezi: numai gropi pana ajungi in satul urmator. De ce? Pentru ca drumul ala dintre ele nu apartine niciunuia”, explica acesta.

Potrivit lui Tiriac, o federalizare numita regionalizare va insemna ca fiecarei regiuni, mai mult sau mai putin cu guvernul ei, ii va fi mult mai usor sa imparta banii. „E mai usor sa imparti banii la sapte decat la 47 sau la 57.”

Cat despre care orase sa fie capitalele acestor regiuni si despre batalia baronilor locali in lupta pentru influenta, Ion Tiriac precizeaza: „Dumneata ai vazut vreodata, undeva in lumea asta, vreo tara cu patru-cinci capitale?  Sau o regiune undeva, unde vrei dumneata? Cred ca asta este o gluma, daca cineva o propune. Capitala e capitala, acolo te strangi. Nu poti sa ai trei capitale”, sustine el despre propunerile ca unele dintre regiuni sa aiba mai multe capitale.

In opinia acestuia, Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi si Constanta ar fi orasele candidate pentru a fi desemnate capitale de regiuni.

Omul de afaceri Ion Tiriac este primul invitat al lui Cristian Leonte si-al celor doi jurnalisti, Claudiu Pandaru (Gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) in emisiunea "Dupa 20 de ani", care a inceput duminica, la ora 10:00, la Pro TV.