"Incepand cu joi, 20 ianuarie, timp de doua saptamani, sa nu alimentam de la nicio benzinarie OMV Petrom. Restul benzinariilor ne asteapta. Fara clienti sau cu o reducere de 75-80% a clientilor, pe o durata de doua saptamani, OMV va avea pierderi considerabile, estimate la zeci de milioane de euro", se arata in mesajul transmis pe Internet.

Initiatorii cred ca la presiunea publica, OMV Petrom va ceda si va reduce preturile!

Ei anunta ca, in 1998, in Franta, s-a aplicat exact acelasi gen de protest, iar Shell a rezistat doar cinci zile, apoi a cedat. Cei care primesc mesajul sunt indemnati sa-l transmita mai departe.

A fost creat chiar si un blog pe tema ieftinirii benzinei: ieftinitibenzina.blogspot.com!

Potrivit unui sondaj, publicat pe acest blog, si la care au participat pana la ora transmiterii acestei stiri 4.370 de oameni, intrebati de la ce benzinarii nu vor alimenta in luna februarie, 2.706 au raspuns OMV Petrom, 760 au raspuns Rompetrol, 333 au spus MOL si asa mai departe.

Potrivit datelor de pe reteaua de socializare Facebook, peste 26.000 de soferi nu au intrat in benzinarii in zilele de 17, 18 si 19 ianuarie!

Protestele au loc in contextul in care pretul benzinei a ajuns la valori - record, depasind in majoritatea cazurilor 5 lei pe litru.

In afara de grupurile de pe Internet, soferii din marile orase din tara au planificat la randul lor si alte proteste!

Compania numarul 1 tinta a boicotului este OMV Petrom, liderul pietei interne de distributie carburanti!

Tot OMV Petrom pare a fi si tinta principala a protestului Federatiei Operatorilor din Transporturi care anunta ca va refuza sa cumpere, timp de doua luni, benzina de la anumite statii.

Cea mai mare organizatie patronala a trasnportatorilor a trimis recent o adresa catre toti membrii sai prin care propune un embargo total impotriva benzinariilor OMV Petrom, iar protestul este programat sa tina cel putin doua luni.

De ce OMV Petrom? Pentru ca vinde la ora actuala circa 40% din carburantii consumati in tara noastra si vanduti la pompe!

"Prin boicotarea OMV Petrom putem obliga toti benzinarii sa reduca preturile carburantilor! Chiar putem creste prin bun simt si responsabilitate!", scriu initiatorii in profilul uneia dintre paginile Facebook "dedicate", facandu-se referire la campania de imagine derulata de OMV Petrom: "Romania poate creste prin bun simt si responsabilitate"!

In replica, oficialii OMV Petrom au declarat pentru incont.ro ca fac tot posibilul sa pastreze cele mai mici preturi la carburanti din piata si ca au o "politica moderata de scumpiri".

Acestia au mai spus ca tarifele actuale de la pompe nu reflecta cresterile din ultima perioada, care s-au produs asupra elementelor componente ale pretului produselor petroliere, cum ar fi cotatia internationala a titeiului, cotatiile produselor petroliere, accizele sau evolutia dolarului s.a.m.d..

"Nu intentionam sa reducem preturile in perioada urmatoare ca efect al presiunii publice. Noi ne vom pastra politica de preturi, iar acestea vor varia in continuare in intervalul plus sau minus pana la 5%, in functie de trafic, locatie, concurenta din zona respectiva", au explicat reprezentantii OMV Petrom.

Preturile carburantilor sunt atat de mari in Romania din cauza taxelor percepute de stat, a eficientei scazute a rafinariilor, dar si a tarifelor platite pentru procesare, transport sau descarcare, mai mari decat in alte tari din regiune si nu numai, sustin oficialii companiilor petroliere, care explica punct cu punct de ce benzina a ajuns atat de scumpa!

Vezi aici si explicatiile LukOil!

Nu toti soferii care si-au manifestat interesul pentru aceasta campanie de protest sunt de acord cu beneficiile pe care le va aduce "boicotul".

De exemplu, Rares Zimbran spune pe Facebook ca libertatea de miscare pe care ti-o da folosirea unui autoturism este incontestabila, dar el crede ca "indiferent cat va creste pretul benzinei, oamenii tot vor alimenta".

Un alt sofer, Liviu Aioanei, arata ca "in alte tari s-a recurs si la boicotarea pe rand a statiilor de alimentare cu combustibil, a anumitor firme, pana ce acestia au dat faliment sau au micsorat pretul pentru a ramane pe piata".

Octavian Danciu crede insa ca ideea nu este deloc buna pentru ca OMV Petrom detine cea mai mare cota de piata, dar are si cele mai mici preturi.

Protestele au inceput in mai multe orase din tara, inca de la finele anului trecut si continua!

Zeci si chiar sute de soferi s-au strans in benzinarii, incercand sa blocheze activitatea unora dintre ele si au cumparat combustibil in valoare de unu sau zece bani, au ales sa plateasca cu monede si au folosit cat mai multe dintre serviciile gratuite pentru a bloca activitatea din statii.

Mesajele de sustinere a campaniei circula deja pe messenger si Facebook, dar si pe bloguri!

Pretul benzinei a sarit in aer de la finele anului trecut si pana acum, iar la ora actuala cu foarte mare greutate mai pot fi gasiti carburanti sub 5 lei pe litru! Partea proasta este ca Romania are preturi mai mari la carburanti decat Luxemburg chiar daca puterea de cumparare este exact invers.

Citeste Cum ajungem sa platim o benzina atat de scumpa, desi avem resurse de petrol?

Cauzele sunt multiple: cert este insa ca perspectivele sunt sumbre, iar unele voci vorbesc de benzina de 7 lei!

Vezi si Benzina se apropie de 6 lei pe litru! Cum poti sa reduci consumul de carburanti ca sa nu tragi pe dreapta!