"AOAR sustine liberalizarea completa in termen de 60 de zile a pretului gazelor naturale, perioada in care acesta se va stabiliza la un nivel dat de raportul cerere/oferta. Liberalizarea pretului se va face prin adaugarea unei redevente care sa aduca pretul de piata de la 160 dolari/1.000 metri cubi la, de exemplu, la 400 dolari/1.000 metri cubi. Redeventele se fac venit la buget, fiind incasate de la distribuitorii de gaze, care vor factura consumul de gaze la pretul final rezultat, atat populatiei cat si companiilor", potrivit unui comunicat al asociatiei. 

Consumatorii casnici ar urma sa fie primeasca de la stat vouchere valorice care sa acopere diferenta de pret, in timp ce companiile vor fi compensate, tot de stat, pentru cheltuielile suplimentare cu achizitia gazelor, in functie de programele de crestere a eficientei energetice pe care le vor derula si a volumului investitiilor asumate. 

"AOAR apreciaza ca aplicarea procedurii propuse elimina «cosurile» de pret practicate azi pe piata de gaze din Romania, elimina deciziile discutabile ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei privind pretul reglementat si toate aranjamentele individuale netransparente", se mai spune in comunicat. 

Guvernul a agreat cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europerana un caledar de liberalizare a pretului gazelor, prin renuntarea treptata la tarifele reglementate. Preturile ar urma sa fie complet dereglementate in 2018.