Potrivit presedintelui Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, avand in vedere hotararile luate de Consiliul National intrunit in 3 octombrie si luand in considerare consultarile din perioada 5-7 octombrie, precum si discutiile din cadrul Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, in perioada 14 - 16 octombrie toti salariatii din sanatate vor participa la o greva japoneza, purtand, pe bratul drept, o banderola tricolora.

Liderul sindical a precizat ca incepand din 7 octombrie Federatia Sanitas a declansat procedurile de organizare a grevei generale.

Conform calendarului de proteste stabilit, in 2 noiembrie, de la ora 11.00, organizatiile membre ale Coalitiei Profesionistilor din Sanatate vor participa la un mars in Bucuresti, pe traseul Piata Constitutiei - Ministerul de Finante - Piata Victoriei.

Liderul Sanitas declara, in 9 octombrie, ca premierul Victor Ponta a decis, in sedinta Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, constituirea unei comisii care sa analizeze, impreuna cu Coalitia Profesionistilor din Sanatate, problemele invocate de angajatii din sistemul sanitar.

Leonard Barascu a spus ca sindicalistii mentin calendarul de proteste anuntat, inclusiv mitingul din Capitala, anuntat pentru inceputul lunii noiembrie.

Angajatii din sistemul sanitar vor sa declanseze in noiembrie greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor acestora.

Acestia cer minimum 6% din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Angajatii din sistemul sanitar au protestat in luna septembrie la sediile Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor, cerand respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sanatate.