Publicarea posturilor s-a facut cu mare intarziere, de cel putin o luna, asa ca abia in noiembrie s-au organizat primele concursuri.

Si doar pentru asistente este vorba despre 1.000 de posturi dintre cele 3.072 anuntate de minister pentru acoperirea lipsei de medici si asistenti din toate spitalele din tara.

Nici cele 1.000 nu sunt practic ocupate. Salariile oferite sunt atat de mici, incat exista spitale unde asistentele nou angajate nu au rezistat decat o zi sau doua.

La Spitalul Judetean din Oradea, doar opt dintre cele 87 de asistente au si trecut examenul la care s-au prezentat.

Nici la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti situatia nu este mai fericita. Acolo, din 16 asistente care au fost angajate, patru au renuntat. Aceasta pentru ca li s-a parut complicata munca, presupunand si ore de noapte, fata de un salariu de 6-700 de lei.

Situatia nu e noua. Cei care sunt bine pregatiti, prefera sa plece in strainatate. Si au si de ce. Franta, Marea Britanie, Canada si Statele Unite nu au stat pe ganduri sa ia romani atunci cand au avut nevoie de personal calificat, iar salariile sunt chiar si de 10 ori mai mari decat la noi. Aspect la care se adauga si conditiile de munca net superioare.

Numai anul acesta, conform estimarilor, 25.000 de cadre medicale au aplicat pentru un post in strainatate.