Scapa de majorare cei care accepta sa tina oameni in gazda si, desigur, declara chiria la Fisc. Reprezentantii Ministerului de Finante au anuntat ca masura se va aplica din 2011.

Sursele vehiculeaza deocamdata doua limite: platesc taxa cei care au 200 de metri patrati construiti sau doar cei care au de la 400 de metri in sus.

Deocamdata, pentru anul in curs, Codul Fiscal se va modifica numai pentru romanii care au mai multe locuinte.

Astfel, proprietarul a cinci apartamente plateste acelasi impozit pentru cel in care sta, insa la cel de-al doilea intervine o taxa de solidaritate de 50% din impozit, la al treilea de 100%, iar de la al patrulea in sus, impozitul se tripleaza.

Numai cine inchiriaza locuintele ramane la darile actuale. Sau cine recurge la tertipuri...

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca s-ar putea sa vedem "o multime de contracte de inchiriere fictive, pe sume derizorii, astfel sa scape de impozitare progresiva, dar nici sa plateasca impozitul pe chirie."

Masura lasa o portita de scapare: detinatorul mai multor locuinte va fi incurajat sa le inchirieze pe sume mici pentru ca cei 16% - impozitul chiriei pe un an, sa fie mai mic decat taxa de solidaritate.

Decizia vizeaza doar persoanele fizice, indiferent daca au luat aceste case pentru ele sau le-au construit ca sa le vanda.

Oricum criza ii determina deja pe oamenii din ambele categorii sa nu mai stea cu apartamentele goale.

Potrivit noilor modificari la Codul Fiscal, persoanele care detin mai multe locuinte neinchiriate vor fi obligate sa achite, pana la 30 septembrie, "taxa de solidaritate" la bugetul local, prin care statul vrea sa obtina 31 de milioane lei in 2010.