"Practic, pe un portal, pe o linie verde, cetatenii vor avea posibilitatea sa se informeze cu privire la preturile afisate de diverse lanturi de magazine. Vom incepe cu produsele de baza", a spus ministrul economiei, Adriean Videanu.

"Nicio autoritate a statului nu va interveni in decizia unui comerciant sau a unui consumator, daca evident acestia respecta legea. Observatorul se doreste a fi o masura de natura administrativa si preventiva pentru corecta informare a cetateanului, in ideea de a lua deciziile cele mai corecte, pentru ca in perioada de criza pot sa apara speculatii in piata, insa cetateanul va hotari de unde isi cumpara produsele. Cred ca acest observator va avea eficienta scontata", a afirmat Videanu.

Prin aceasta masura sunt vizate preturile produselor comercializate in supermarketuri, hipermarketuri, piete si ceilalti retaileri, iar Ministerul Economiei intentioneaza sa extinda monitorizarea si in cazul serviciilor.

El a spus ca pentru crearea acestui organism sunt "minimale" si ca nu se vor face angajari, responsabilitatile urmand sa fie preluate de salariatii actuali.

"Obiectivele propuse sunt unele de creare a competitiei reale intre comercianti, informarea corecta a cetateanului asuprea evolutiei preturilor si, daca este cazul, identificarea practicilor neconcurentiale, iar aici ANPC si Consiliul Concurentei pot interveni daca se constata astfel de lucruri. Costul infiintarii acestui observator sunt minimale", a continuat Videanu.

Potrivit ministrului, proiectul se afla in evaluare la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, dar
acesta nu a precizat cand va fi operational observatorul, mentionand ca proiectul este in evaluare de ANPC si ca prevederile lui vor fi discutate cu marii retaileri..

Adriean Videanu anunta recent ca Guvernul are in plan publicarea preturilor din marile lanturi de magazine, hipermaketuri si supermarketuri pe un site, dar si in punctele de informare din zonele aglomerate, sperand ca in acest fel va determina comerciantii sa mai taie din ele! Ministrul sustine ca dupa implementarea in Grecia a unui astfel de sistem preturile au scazut cu 7%.

In prima faza, monitorizarea prin "Observatorul Preturilor" se va face la produsele alimentare si cele nealimentare de uz curent, declara pentru incont.ro Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor (ANPC).

Aceleasi produse, preturi diferite

 
Hipermarket 1
Bucuresti
Iasi
Arad
Lapte, 1 litru, 1,5% grasime 3,12 lei 3,01 lei -
Unt, 200 de grame, 80% grasime 5,82 lei 5,51 lei -
Zahar 1 kilogram 2,91 lei - 2,79 lei
Cascaval 400 de grame, 45% grasime 12,39 lei/kg 11,75 lei/kg -
Faina superioara, 1 kilogram 2,07 lei 1,87 lei 1,79 lei
Malai extra, 1 kilogram 2,49 lei 2,39 lei 2,07 lei
       
Hipermarket 2
Bucuresti
Iasi
Arad
Iaurt, 400 de grame, 4% grasime 2,65 lei 2,69 lei -
Iaurt, 400 de grame, 4,1% grasime 2,05 lei 1,45 lei -
Oua (10 bucati) 4,79 lei 4,91 lei -

Citeste AICI mai multe despre cum planuiesc autoritatile sa tina in frau preturile!