Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare: "Este o decizie politica si murdara, in mod evident voi face recurs" VIDEO
UPDATE. Liderul PSD si fostul premier Adrian Nastase a comentat decizia de condamnare a sa la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii". Acesta a declarat este vorba despre o decizie "politica" si "murdara", mentionand ca va face recurs.
Fostul premier a declarat ca va ataca cu recurs decizia in dosarul "Trofeul Calitatii", el exprimandu-si convingerea ca lucrurile vor fi corectate si acuzand faptul ca, in prima instanta, decizia condamnarii sale a fost una "politica", "murdara".
"Sunt neplacut surpins de decizia pe care completul de executie gandit de catre Daniel Morar a dat-o in dosarul «Trofeul calitati – afise electorale». Este un dosar politic, a pornit de la o chestiune politca, - campania electorala din 2004. (...) Ideea de baza e ca cel care a castigat alegerile, desi nu sunt convins ca le-a castigat, se razbuna pe cel care le-a pierdut, desi nu sunt convins ca le-a pierdut", a spus Nastase.
El a aratat ca va face recurs si a invocat posibilitatea de a merge si la CEDO pentru a se apara si in plan extern.
"Voi face recurs - pentru chestiunile de procedura, inclusiv faptul ca am avut cinci termene intr-o saptamana, nu am avut posibilitatea sa realizam dreptul la aparare intr-un mod convenabil, unii dintre martori nu au fost audiati. Sunt multe elemente care vor arata si in plan intern, daca e suficient, daca nu si in plan extern, la CEDO, faptul ca aceste elemenete inseamna in mare masura o afectare grava a dreptului la aparare si inseamna o decizie care are categoric un fundament politic", a spus fostul prim-ministru.
Nastase a precizat ca ii pare rau pentru cei care au fost condamnati in prima instanta alaturi de persoana sa. "Ei au platit in mare masura pentru faptul ca eu trebuia sa fiu condamnat de catre acest complet si ca sa se justifice condamnarea mea trebuia in mod evident sa fie si ei condamnati. Au intrat in zona de daune colaterale in aceasta batalie intre Traian Basescu si adversarii sai politici", a spus fostul premier.
Nastase a precizat ca DNA a propus in acest dosar 900 de martori ai acuzarii, adica de trei ori mai multi decat in dosarul de la Nurenberg, in timp celui i s-au aprobat cinci martori.
Potrivit lui Nastase, in conditiile in care mandatul lui Daniel Morar se incheie, iar achitarea sa crease o mare problema pentru DNA, o achitare in acest al doilea dosar ar fi fost "devastatoare" pentru DNA.
"Presiunile au fost evidente, in mod special prin judecatoarea Ioana Bogdan, care pana la dosarul acesta a fost consilier al lui Daniel Morar la DNA. A fost cea care a inclinat balanta, spre deosebire de cealalta judecatoare, care s-a pronuntat pentru achitarea mea", a spus Nastase.
El a spus ca decizia este un "politica", "murdara", care trebuia data acum, cand Traian Basescu este plecat din tara. "Consider aceasta decizie o incercare de credibilizare a DNA. Consider decizia profund pagubitoare pentru credibilitatea Justitiei. Sunt convins ca la recurs lucrurile vor fi corectate", a mai spus Nastase. Acesta a mentionat ca va face recurs.
Condamnat la doi ani de inchisoare cu executare
Adrian Nastase, fostul premier, a fost condamnat la doi ani de inchisoare, astazi, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este cu executare.
Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecatori din complet, a considerat ca Nastase trebuie achitat in acest dosar pe motiv ca fapta nu exista.
Lui Adrian Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi. In acelasi dosar, Irina Jianu, inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa, daca sentinta va ramane definitiva, sapte ani de detentie.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici au primit fiecare cate sase ani de detentie la care s-a aplicat un spor de un an, astfel ca pedeapsa finala care ar urma sa fie executata este de sapte ani.
Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca in dosarul "Trofeul calitatii", instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie.
Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care castiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»", a spus politicianul.
Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»". "In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", potrivit DNA, informeaza Mediafax.
Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.
Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmand sa se judece la completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.