In 26 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca nu exista niciun impediment de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul fostului premier. In urma acestei decizii, Adrian Nastase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei.

Decizia a fost contestata de avocatii lui Adrian Nastase la Curtea de Apel Bucuresti, care judeca miercuri recursul.
Adrian Nastase a fost adus miercuri dimineata, in jurul orei 9.00, de la Penitenciarul Spital Jilava la Curtea de Apel Bucuresti, el urmand sa dea o declaratie in fata instantei. Fostul premier nu a facut declaratii, el spunand doar ca se simte mai bine, informeaza Mediafax.

Adrian Nastase a fost aplaudat la intrarea in sala de judecata de unele dintre persoanele prezente. La Curtea de Apel Bucuresti au venit sotia si fiul cel mare al lui Adrian Nastase, precum si rude si prieteni ai acestuia.

In 17 iulie, Adrian Nastase a fost transferat de la Penitenciarul Spital Rahova la Penitenciarul Spital Jilava, din cauza afectiunilor medicale cronice de care sufera, fiind cazat in Sectia Boli Interne, cu o alta persoana privata de libertate, intr-o camera prevazuta cu sase paturi si grup sanitar propriu.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, la locuinta sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie, cand a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. In 21 iunie, Nastase a fost operat de o echipa din care au facut parte si medicii Ioan Lascar si Serban Bradisteanu.

Parchetul Inaltei Curte de Casatie si Justitie verifica procedura derulata de cei doi politisti care au mers la locuinta lui Nastase pentru a pune in executare mandatul de condamnare a acestuia, de la intrarea in imobilul din strada Zambaccian si pana la preluarea fostului premier de catre ambulanta, dupa tentativa de sinucidere.

Procurorul general, Codruta Kovesi, declara, in 26 iunie, ca exista suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Nastase si ca urmeaza sa fie verificate toate actele medicale.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase, in urma careia acesta a fost internat si operat la Floreasca, a generat unele suspiciuni in spatiul public legate de ingrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier si de diagnosticul lui.

Adrian Nastase a fost audiat, in 16 iulie, la Penitenciarul Rahova in legatura cu tentativa sa de sinucidere din seara de 20 iunie, cand politistii au venit la domiciliul sau pentru a pune in executare mandatul de incarcerare.

Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" a transmis procurorilor, in 13 iulie, concluziile raportului de expertiza medico-legala in acest caz.

Medicul Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Floreasca, managerul spitalului, Radu Macovei, medicul Simona Bragadireanu, de la sectia Anestezie Terapie Intenvisa (ATI), Gheorghe Dumitru, adjunct al sefului Politiei Capitalei, Nicolae Costea si Marian Apostol, ofiteri de politie judiciara in cadrul Politiei Capitalei, sunt cercetati de procurorii DNA pentru favorizarea lui Adrian Nastase.

Acestia sunt acuzati ca au ingreunat si au incercat sa zadarniceasca executarea pedepsei aplicata de Inalta Curte de Casatie si Justitie fostului premier Adrian Nastase.