A costat 150.000 € si prezice studentilor daca devin someri sau nu
Este vorba despre site-ul rncis.ro, care aduna toate ofertele universitatilor din Romania, si le coreleaza cu cele ale companiilor, potrivit portalului stirileprotv.ro. Studentii pot afla daca specializarea lor le garanteaza un job sau daca au sanse mai mari sa fie someri dupa facultate.
Cel mai repede isi gasesc de munca arhitectii si economistii, care prind un job la nici o luna de la absolvire, poate chiar mai repede.
La polul opus, cei care au terminat o facultate de stiintele naturii si silvicultura, gasesc cel mai greu ceva de munca. In general insa, primul job se iveste dupa 4 luni.
Asta arata datele studiului sociologic facut de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor, prezentat marti la lansarea portalului rncis.ro, unde studentii sau viitorii absolventi de invatamant universitar pot gasi date utile despre cat de cautata este profesia pe care urmeaza sa o aibe, pe piata muncii actuala.
Cele mai importante concluzii ale studiului
Absolventii considera ca mai mult de jumatate (55%) dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost dobandite sau deprinse chiar la locul de munca, aproximativ o treime (32%) au fost dobandite in facultate, iar 14% au fost dobandite in alte imprejurari.
Majoritatea angajatorilor considera ca studentii ar trebui sa fie deja specializati in momentul obtinerii diplomei de licenta.
Pentru 76% dintre angajatori nu conteaza daca un posibil angajat are doar diploma de licenta sau are si diploma de master. 74% dintre angajatori declara ca au angajati studenti la nivel de licenta si 55% ca au studenti la master.
Angajatorii sunt mai degraba interesati de competentele pe care le au absolventii si de experienta anterioara de lucru si mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii.
Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare din ultimii 5 ani este de 1087 Ron.
Trei sferturi dintre absolventii recenti intervievati (72%) au simtit nevoia sa urmeze „cursuri de perfectionare". In total, au fost chestionati 5576 absolventi recenti.
Citeste mai departe pe stirileprotv.ro