Intr-un bloc din sectorul 1 al Capitalei, trei familii refuza de ani buni sa-si platesca intretinerea. Prima dintre ele are datorii de peste 8.000 de lei, iar presedintele asociatiei de locatari sustine ca oamenii nu vor sa-si achite datoriile.

''Stau pe banii asociatiei, caldura, lumina, gaze etc. Sunt in faza de executare silita, la executor. Intre timp am mai deschis un proces. Pur si simplu nu vor sa plateasca. Judecatile dureaza cativa ani, insa pana la urma si judecatorul... ce sa faca?",
spune Georgeta Abagiu, presedintele Asociatiei de Proprietari.

In acelasi bloc datoriile altor doua familii depasesc 10.000 de lei.

Situatii similare se repeta in fiecare sector al Bucurestiului. In total, peste 200.000 de bucuresteni au datorii la intretinere, sume ramase din 2012. Anul trecut, in aceeasi perioada, numarul lor era cu 10% mai mic.

In aceste conditiii nu sunt de neglijat solutiiile de incalzire alternativa. Pentru a plati mai putin la intretinere, locatarii unui bloc din centrul Capitalei au montat pe bloc panouri solare. Oamenii sunt convinsi ca in viitor, dupa amortizarea investitiei, facturile vor fi mai mici chiar si cu cateva sute de lei pe an.

''Noi nu vom mai consuma gaze pentru prepararea apei calde. Timp de aproape 8 luni pe an, oamenii nu vor mai plati 40 de lei pe luna de persoana''
, explica Constantin Cojocaru, presedintele asociatiei de locatari.

Investitia s-a ridicat la 35.000 de euro.