30% dintre bucuresteni sunt datori la intretinere. Desi executati silit, banii ajung greu de recuperat
30% dintre bucuresteni au datorii la intretinere, iar numarul lor creste de la an la an. Multi sunt in pericol sa fie executati silit, pentru ca au fost dati in judecata de asociatiile de proprietari. Chiar si cu sentinte executorii definitive, banii sunt foarte greu de recuperat. Legea nu permite evacuarea oamenilor pe timp de iarna. Iar un apartament cumparat cu credit este vandut in favoarea bancii.
Intr-un bloc din sectorul 1 al Capitalei, trei familii refuza de ani buni sa-si platesca intretinerea. Prima dintre ele are datorii de peste 8.000 de lei, iar presedintele asociatiei de locatari sustine ca oamenii nu vor sa-si achite datoriile.
''Stau pe banii asociatiei, caldura, lumina, gaze etc. Sunt in faza de executare silita, la executor. Intre timp am mai deschis un proces. Pur si simplu nu vor sa plateasca. Judecatile dureaza cativa ani, insa pana la urma si judecatorul... ce sa faca?", spune Georgeta Abagiu, presedintele Asociatiei de Proprietari.
In acelasi bloc datoriile altor doua familii depasesc 10.000 de lei.
Situatii similare se repeta in fiecare sector al Bucurestiului. In total, peste 200.000 de bucuresteni au datorii la intretinere, sume ramase din 2012. Anul trecut, in aceeasi perioada, numarul lor era cu 10% mai mic.
In aceste conditiii nu sunt de neglijat solutiiile de incalzire alternativa. Pentru a plati mai putin la intretinere, locatarii unui bloc din centrul Capitalei au montat pe bloc panouri solare. Oamenii sunt convinsi ca in viitor, dupa amortizarea investitiei, facturile vor fi mai mici chiar si cu cateva sute de lei pe an.
''Noi nu vom mai consuma gaze pentru prepararea apei calde. Timp de aproape 8 luni pe an, oamenii nu vor mai plati 40 de lei pe luna de persoana'', explica Constantin Cojocaru, presedintele asociatiei de locatari.
Investitia s-a ridicat la 35.000 de euro.