2011, an greu pentru economie, dar prosper pentru Patriarhie. Afacerile Bisericii au ajuns la 28 milioane de lei
2011 dupa Hristos a fost un an greu pentru economie, dar bun pentru Patriarhia Romana. Afacerile conduse de slujitorii Domnului au mers excelent cu un profit de 28 de milioane de lei. Bani dirijati, dupa spusele inaltilor prelati, in mare parte, spre misiunea de binefacere. Banii adunati vin o parte din donatii, dar si din vanzarea de luminari, obiecte de cult, comertul on-line, servicii funerare si hoteliere. Alte mitropolii din tara au anuntat insa cifre in scadere fata de anii trecuti.
Din ce scoate bani Patriarhia Romana? Tipografii, ateliere de obiecte de cult si, in flux constant, chirii pe cladirile centrale unde este proprietar.
Casa de oaspeti Sf. Apostol Andrei este una dintre afacerile gestionate direct de Patriarhia Romana. In fapt, un hotel de 4 stele unde o camera sau un apartament de 3 sau 4 camere costa pana la 100 de euro pe noapte. In aceeasi cladire, mai sunt cateva spatii pe care Biserica le ofera spre inchiriere.
Cu toate acestea, din activitati economice si afacerile pe care le are, Patriarhia pare sa nu fi castigat insa nimic. Ba chiar ar fi mers in pierderi de aproape 3,5 milioane de lei. Reprezentantii bisericii dau vina pe datoriile neincasate pe obiectele de cult vandute.
In paralel, si alte entitati ale bisericii si-au publicat veniturile si profiturile. De pilda, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a avut anul trecut un profit de 1,9 milioane de lei, in scadere fata de 2010 cand a iesit in plus cu 4,8 milioane de lei.
Principalele surse de bani ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sunt: o fabrica de luminari cu monopol in zona Moldovei, o fabrica de cherestea in Neamt, un spital, o tipografie, citreva hoteluri in Iasi si Neamt, o agentie de turism, dar si foarte multe magazine bisericesti.
La Arhiepiscopia Tomisului conducerea incearca sa achite ultima parte din datoria de peste 3,5 milioane catre Fisc. Reprezentantii bisericii ne-au declarat ca Arhiepiscopia Tomisului este sustinuta in mare parte de donatiile credinciosilor, si cum 2011 a fost un an greu pentru toata lumea, si veniturile din donatii au fost foarte mici.
"In momentul de fata avem o plata esalonata catre Fisc", spune Ciprian Ioan Cojocaru, consilier economic juridic al Arhiepiscopiei Tomisului.
Arhiepiscopia Sibiului a raportat un profit cu 200 de mii de lei mai mic decat in 2010.
Veniturile Arhiepiscopiei Timisoarei au scazut si ele de la 2,6 mil de lei in 2010, la 2 milioane in 2011, iar Arhiepiscopia Craiovei a ramas cu doar 250 de mii de lei profit.
Cum a fost posibil ca Patriarhia Romana sa se detaseze atat de tare fata de celelalte institutii din tara?
"Este vorba de o mai buna chivernisire. Nu este vorba de profit, ci de un excedent care se transfera in anul urmator in special pentru sustinerea numeroaselor activitati social-filantropice", precizeaza Constantin Stoica.
Totodata, Biserica este ajutata si de stat: 1.000 de lei din salariul fiecarui preot este acoperit de la buget. In plus, potrivit legii Biserica este scutita de impozit doar daca foloseste banii pentru opere caritabile. Insa, Fiscul n-a verificat niciodata daca aceasta prevedere este respectata.