Statului ii lipseste insa o strategie de integrare a altor 95.000 de tineri care nu s-au prezentat la examen ori nu l-au promovat. Un sfert dintre ei s-au indreptat fara tinta spre somaj.

O casa de moda din Iasi a primit in ucenicie pentru un an trei tinere fara BAC, din promotia 2014. Pe langa faptul ca invata o meserie, fetele primesc un salariu de 1.000 de lei, dar si o subventie de 350 de lei pe luna, bani europeni.

"M-am gandit ca este ceva si pe viitor sa invat si o meserie si am avantaj ca sunt si angajata", crede Gabriela Carausu.

De cealalta parte, angajatorul recupereaza o treime din banii dati Gabrielei si asta pentru ca statul ii da lunar 300 de lei pentru fiecare ucenic. Banii pot fi luati timp de 12 luni, daca in aceasta perioada ucenicul nu e dat afara.

"Sunt oameni foarte seriosi. Compania care ni i-a recomandat a facut o selectie foarte riguroasa", afirma Nanette Parvu, administrator.

Uniunea Europeana ne ofera 10 milioane de euro ca sa integram 5.000 de tineri. Ei pot sa urmeze cursuri de calificare ori sa faca practica la o firma unde ulterior ar putea fi angajati.

In centrele deschise pentru recrutarea celor 5.000 de tineri sunt inscrisi deja 650 de absolventi fara bacalaureat.

De cealalta parte, ii gasim pe cei care au preferat sa intre in somaj.

Pana acum, 25.500 de absolventi de liceu si-au depus dosarele la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Daca nu reusesc sa-si gaseasca de lucru in 60 de zile, statul ii va ajuta, timp de jumatate de an, cu 250 de lei pe luna.

Este si cazul lui Alexandru care, dupa esecul de la BAC, nu vrea sa munceasca si nici sa urmeze vreun curs de calificare. "Nu ma pricep si, decat sa o dau in bara, mai bine stau in banca mea. Ma concentrez pe invatat", crede Alexandru Voica.

Problema este ca mai exista alti 70.000 de tineri care nu s-au inscris sau care nu au promovat examenul de bacalaureat si pentru care statul trebuie sa gaseasca solutii.

"Acesti tineri sa poata sa fie integrati pe piata muncii, nu numai prin consiliere si informare, ci si prin gasirea efectiva a unui loc de munca, punand prin aceste centre regionale la masa atat tinerii, cat si angajatorii", declara Rovana Plumb, ministrul Muncii.

In ultimii 3 ani, peste 200.000 de tineri nu au reusit sa ia bacalaureatul.