Aprecierea dolarului trage in jos Google. Veniturile gigantului au crescut cu doar 12% in T1, la 17,2 mld. dolari, sub asteptari
Veniturile Google au urcat in primul trimestru cu 12%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 17,2 miliarde de dolari, sub estimarile analistilor, pe fondul incetinirii ritmului de crestere al afacerilor si al aprecierii dolarului, relateaza MarketWatch.
Economistii anticipau ca veniturile Google se vor situa in primul trimestru la 17,5 miliarde dolari.
Profitul net a crescut la 3,59 miliarde dolari in primele trei luni de la 3,45 miliarde dolari in intervalul similar din 2014, de asemenea sub asteptarile analistilor. In primul trimestru din 2014, veniturile Google s-au situat la 15,4 miliarde dolari.
Aprecierea dolarului fata de principalele monede la nivel international a avut un impact negativ asupra rezultatelor companiei, in conditiile in care jumatate dintre veniturile Google sunt generate in afara SUA.
Astfel, excluzand impactul fluctuatiilor cursului valutar, Google a inregistrat o crestere de 17% a veniturilor in perioada analizata.
Veniturile din publicitate au avansat cu 11%, la 15,5 miliarde de dolari, pe fondul cresterii cu 13% a numarului de reclame sau "clickuri platite".
CE a acuzat Google in mod formal saptamana trecuta, considerand ca gigantul american din domeniul IT a abuzat de pozitia pe care o are in Europa, favorizand "in mod sistematic" serviciul Google shopping pentru compararea preturilor produselor in detrimentul altor instrumente asemanatoare.
Comisia poate impune amenzi de pana la 10% din veniturile obtinute de Google la nivel global si poate cere companiei sa-si modifice practicile folosite in conducerea afacerilor.
Veniturile totale au crescut cu 18,9% in 2014, la 66 de miliarde de dolari fata de 55,5 miliarde de dolari in 2013, in conditiile in care cea mai mare parte a acestora a fost reprezentata de publicitate.
Profitul net al Google a urcat cu 11,6% anul trecut in comparatie cu 2013, de la 12,9 miliarde de dolari la 14,4 miliarde de dolari, sub estimarile analistilor, pe fondul cresterii cheltuielilor pentru extinderea afacerilor in domenii ca sistemele digitale de plata sau automobilele autonome.