Instanta europeana i-a dat astfel dreptate cetateanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook, care a contestat o decizie din anul 2000 a CE. 

Executivul UE estimase ca SUA asigura un "nivel de protectie adecvat" datelor cu caracter personal, transferate peste Atlantic. 

Dupa dezvaluirile facute de Edward Snowden, legate practicile de supraveghere in masa ale serviciilor de informatii din SUA, Schrems a depus o plangere la Autoritatea irlandeza pentru protectia vietii private, Facebook avand o filiala importanta in Irlanda. I-a fost insa respinsa. 

 Facebook a apreciat marti drept "imperativ" ca Uniunea Europeana si SUA sa gaseasca o solutie pentru a garanta "metode fiabile de transferuri legale de date", dupa decizia CEJ.

''Este imperativ ca guvernele UE si Statelor Unite sa garanteze ca vor continua sa furnizeze metode fiabile pentru transferuri legale de date si ca ele rezolva toate chestiunile legate de securitatea nationala'', a precizat Facebook Europe.

La randul sau, ministrul german al justitiei a salutat decizia CEJ, pe care o considera un ''semnal puternic'' pentru Europa.

Acum doua saptamani, avocatul general al CEJ, Yves Bot, a estimat ca un stat membru al UE poate suspenda transferul de date ale utilizatorilor de Facebook catre servere din SUA, apreciind ca supravegherea exercitata de serviciile de informatii de peste Atlantic este ''masiva si netintita''.

In concluziile publicate pe 23 septembrie, avocatul general al CEJ a estimat ca, desi o tara terta dispune de un nivel de protectie a datelor personale "adecvat", autoritatile nationale de control "pot interveni si suspenda transferul de date, daca ele considera necesar acest lucru". 

Americanii au sustinut insa ca evaluarea facuta de Yves Bot se bazeaza pe presupuneri incorecte referitoare la practicile de supraveghere ale Washingtonului, atragand atentia asupra posibilelor consecinte negative ale deciziei CEJ. 

SUA nu dispun de "acces nelimitat" la date, a declarat luni Robert Litt, consilier general in cadrul Biroului directorului pentru date nationale din SUA. ''Cadrul juridic al Statelor Unite include o protectie solida a datelor personale si un grad remarcabil de transparenta'', a adaugat el.

In primavara, autoritatile de protectie a datelor din Franta, Belgia, Germania, Olanda si Spania au lansat o ancheta asupra politicii de confidentialitate a Facebook.  A fost vizata mai ales cresterea transferului de date intre mai multe aplicatii, cum ar fi Instagram sau Whatsapp. Ancheta a fost coordonata de autoritatile olandeze.