Presedintele executiv al Google critica virulent stocarea datelor si spionajul online: “Vom sparge internetul. Impactul este grav si se inrautateste”
Google
Spionajul practicat pe Internet de catre Statele Unite este o amenintare grava, care ar putea sa conduca la "spargerea Internetului", a avertizat miercuri Eric Schmidt, presedintele Consiliului de Supraveghere al Google, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
"Impactul este grav si se inrautateste", a apreciat el. "Rezultatul cel mai simplu este ca vom ajunge sa spargem Internetul", a averizat el.
Schmidt a facut aceasta declaratie in cursul unei dezbateri asupra consecintelor in sectorul tehnologiei a spionarii pe Internet intrerpinse de catre servicii americane de informatii (NSA), un eveniment organizat de catre presedintele Comisiei pentru Finante din cadrul Senatului Ron Wyden.
Participantii au relevat aparitia unor bariere comerciale deghizate, unele tari cerand de-acum grupurilor cu activitate in domeniul Internetului sa le gazduiasca serviciile sau datele mai degraba pe servere locale si nu in Statele Unite.
"Ideea de a fi nevoiti sa instalam centre de date si datele-insele la nivel regional se opune in mod fundamental modului in care este structurat Internetul", a subliniat Colin Stretch, insarcinat cu Afaceri Juridice la Facebook.
Omologul sau de la serviciul de stocare online Dropbox Ramsey Homsany a evidentiat, la randul sau, dificultatile pe care acest lucru le poate crea startup-urilor, care se afla la baza faimei Silicon Valley.
"Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca (fondatorii Google) Larry (Page) si Serghei (Brin), in garajul lor, ar fi avut ca al doilea lucru pe lista cu lucruri de facut sa construiasca un centru de date in Germania", a comentat el.
Participantii la dezbatere au indemnat legiuitorii americani sa faca curatenie in practicile spionajului online, cu scopul de a recastiga increderea comunitatii internationale.
"In lipsa unor legi mai bune, suntem obligati sa investim in tehnologii mai bune", a notat Brad Smith, insarcinat cu Afaceri Juridice la Microsoft. "Daca oamenii din Guvern sunt ingrijorati de criptare, este necesar sa investeasca in legi mai bune", a indemnat el.
Gigantii americani in domeniul tehnologiilor s-au plans in numeroase randuri de supravegherea Internetului de catre Statele Unite, dezvaluita de catre fostul consultant NSA Edward Snowden.
Mark Zuckerberg, unul dintre fondatorii Facebook, l-a sunt direct pe presedintele Obama, in martie, pentru a i se plange de "amenintarea" reprezentata de aceasta supraveghere. John Chambers, CEO-ul producatorului de echipamente de telecomunicatii american Cisco, i-a scris in mai presedintelui, plangandu-se de faptul ca practicile agentiilor de informatii dauneaza "capacitatii firmelor din domeniul tehnologiilor de a furniza produse la scara mondiala".
Pe acelasi subiect: