Omul fara de care nu ar fi existat Google. Povestea italianului care traieste cu 3.000 dolari/luna, desi ar fi putut fi unul dintre miliardarii din Silicon Valley
Un profesor de la Universitatea din Padova a creat un motor de cautare care in urma cu 17 ani l-a inspirat pe Larry Page sa lanseze Google, dar nu a reusit sa-si puna in practica ideea pentru ca universitatea a ales sa finanteze un alt proiect, despre istoria metalurgiei cuprului in Italia.
Massimo Marchiori ar fi putut fi unul dintre cei mai bogati miliardari din Silicon Valley. In schimb, castiga 3.000 de dolari pe luna ca profesor si matematician la Universitatea din Padova, scrie Bloomberg, preluat de Mediafax.
In urma cu 17 ani, Marchiori a prezentat motorul sau de cautare pe internet in cadrul unei conferinte in Santa Clara, California. Printre cei care au asistat la prezentare s-a aflat si un student cu patru ani mai tanar decat Marchiori si care l-a ascultat cu atentie pe italian. Studentul era Larry Page, care inca nu inventase Google alaturi de prieteneul sau de la Universitatea Stanford, Serghei Brin.
Proiectul lui Marchiori s-a numit Hyper Search si ar fi fost capabil sa caute pe internet cu o acuratete foarte ridicata la momentul respectiv. Hyper Search se baza pe un algoritm inovator, pe care multi dezvoltatori il considera o inspiratie pentru PageRank, formula magica a Google care sorteaza paginile web in functie de numarul si calitatea linkurilor catre acestea.
"Cand am terminat prezentarea, un tanar m-a abordat si mi-a spus ca a gasit-o foarte interesanta", a declarat Marchiori intr-un interviu.
Tanarul era Page, care a petrecut ulterior ziua intreaga cu Marchiori, discutand despre viitorul internetului. In momentul in care s-au despartit, Page i-a spus noului sau prieten: "As vrea sa dezvolt mai mult ideea ta", afirma Marchiori. Page s-a tinut de cuvant si a pus bazele Google.
Dupa prezentarea din SUA, Marchiori s-a intors in Italia cu speranta de a-si pune in practica proiectul. "La revenirea in Italia am cerut universitatii 20.000 de euro pentru a dezvolta motorul de cautare, dar au ale sa finanteze un proiect despre istoria metalurgiei cuprului in Italia", a spus el.
Intre timp, Page a primit un prim cec de 100.000 de dolari de la cofondatorul companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim.
Marchiori a cautat ulterior un post de cercetator in mediul universitar din Italia, dar a ales in cele din urma sa plece in SUA, unde a petrecut sapte ani la Massachusetts Institute of Technology lucrand cu Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web.
In urma cu doi ani, italianul a inceput sa lucreze la un nou tip de motor de cautare online, numit Volunia, care ar trebui sa utilizeze informatiile disponibile prin retelele de socializare. Rezultatele cautarii ar fi afisate ca harti digitale, cu cladiri, strazi si autostrazi, similar jocului SimCity. Cele mai relevante raspunsuri ar fi reprezentate, de exemplu, prin cele mai inalte cladiri. Utilizatorii care au postat aceleasi intrebari ar fi legati prin intermediul unor strazi virtuale.
Volunia a esuat dupa ce o disputa intre actionari a ajuns in instanta. Marchiori afirma ca detine inca drepturile asupra patentelor si ca vrea sa reintre in posesia codului sursa aflat in prezent la un lichidator din Milano. Profesorul vrea sa puna proiectul la dispozitia dezvoltatorilor gratuit.
Marchiori, acum in varsta de 44 ani, afirma ca nu este gelos pe succesul lui Page. "Sunt multumit sa fi contribuit in vreun fel la crearea Google. Larry si Serghei au avut imensa perseverenta de a transforma o idee intr-un proiect industrial care a schimbat vietile tuturor", a afirmat el.
Profesorul locuieste in prezent singur intr-un apartament aproape de Venetia, unde s-a nascut, si conduce o masina veche de 11 ani, la care ii place sa mestereasca in timpul liber. "Nu mi-a pasat si nu-mi pasa unde traiesc. Am nevoie doar de o conexiune la internet si, mai presus de orice, timp sa gandesc", a mai spus Marchiori.
Pe acelasi subiect: