Ostroveni. Este cartierul vedeta in Ramnicu Valcea. Un cartier obisnuit, cu multe blocuri gri, care in ultimul timp a devenit fieful infractorilor pe internet. Griul si saracia din acest cartier i-au determinat pe multi sa se apuce de furat. In spatele acestor geamuri se ascund infractori care isi vad de treaba.

In ciuda situatiei economice nu foarte stralucite, Ramnicu Valcea este orasul cu cele mai multe ATM-uri de transfer bancar pe km patrat din tara. Le intalnesti la tot pasul. In plus, aici functioneaza case de schimb valutar cu program non stop, iar masinile scumpe sunt la ele acasa. Din aceste blocuri gri, prin internet, hotii au ingrozit o lume intreaga.

In 2008, reteau Chita-Bunescu a fost arestata de politie si FBI. 24 de persoane apar in rechizitoriul procurorilor. In ciuda dovezilor, si acum, dupa 5 ani, judecatorii inca mai analizeaza daca respectivii sunt vinovati sau nu. Cei 24 sunt liberi ca pasarile cerului. Seful biroului regional al Secret Service in Romania, Darren Whites pune ca judecatorii sunt prea blanzi cu astfel de fapte.

"Judecatorii de aici, atunci cand dau sentinta pentru o astfel de fapta, trimit mesajul gresit. Sentintele mici sunt foarte comune si asta genereaza doua lucruri. Trimite mesajul gresit comunitatii criminale si apoi creaza conditii de siguranta. Am spus asta de nu stiu cate ori, am avut conferinte. De fiecara data sentinte mici si copii care se joaca pe calculator.", spune Whites.

Prejudiciul total in dosarul Chita-Bunescu ajunge la aproape 1.500.000 de dolari. In dosar se arata metodele prin care gruparea facea bani grei pe internet.

Pe strada Calea lui Traian locuiesc 5 inculpati din dosarul Bunescu-Chita. L-am gasit pe unul dintre liderii gruparii, cel care se ocupa de racolarea de noi membri si aducerea banilor furati in tara.

"Cum am intrat in povestea asta? Pai ce stau sa ma feresc de tine? Tot orasul face. Si face in continuare. Si uite ca am scapat. Se mai face? Da. Se face in continuare. Pai, din ce sa traiasca? Au plecat toti. Nu mai e nimeni aici. Toti au plecat.", spune el.

80% din fraudele pe internet vizeaza cetateni americani. Din convorbirile interceptate de anchetatori reiese modul in care decurgea frauda. Indivizi transmiteau catre diverse companii din America e-mailuri care, aparent, proveneau de la autoritati fiscale americane, cu un document atasat, in care, chipurile era o reclamatie. Accesarea documentului plasa in computer un virus care fura conturi si parole de acces. Odata obtinute aceste informatii, valcenii trageau sume uriase din conturile respectivelor companii.

Principala metoda de furt era phishing-ul-furtul de identitate. Autorii transmit mesaje spam catre un numar nelimtat de destinari prin care incerca sa-i convinga sa furnizeze date personale. De exemplu, sub pretextul actualizarii bazelor de date ale unor institutii, de regula bancare, victima este indemnata sa trimita informatii personale catre o adresa de e-mail, care in realitate este controlata de autorul phishing-ului. Datele obtinute sunt folosite pentru inscrierea neautorizata, cu identitatea persoanei pe site-urile de comert on-line unde hotii scot la vanzare produse fictive.

Vorbim de oferirea de produse pe internet. Sunt incasati banii pentru aceste produse. Si ele nu sunt expediate. Pare simplu dar nu este. Pentru ca sunt adevarate retele in spate.

Victimele sunt indemnate sa plateasca prin sisteme de transfer rapid de bani in conturi din strainatate. Aici intra in scena "sagetile", cei care scot banii si ii aduc gruparii. Banii ajung la Valcea, iar cumparatorul ramane cu buza umflata. Au reusit sa vanda "fictiv" masini, barci, telefoane, sei pentru calarie, ba chiar si revolvere.

Vezi VIDEO pe romaniateiubesc.stirileprotv.ro.