Secretarul american al Justitiei Eric Holder si directorul serviciilor americane de informatii (DNI) James Clapper au precizat ca marile companii in domeniul Internetului vor fi autorizate sa divulge "mai multe informatii ca niciodata" cu privire la clientii lor. In special, vor putea fi publicate detalii despre numarul de conturi ale clientilor supravegheate la cererea agentiilor de informatii.

Intr-o scrisoare adresata reprezentantilor Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft si Yahoo!, Holder a detaliat "mijloacele suplimentare puse la dispozitia" acestor companii, cu scopul de a informa si de a raspune solicitarilor clientilor.

"Desi aceste metadate erau clasate pana in ziua de astazi, Biroul Directorului serviciilor Nationale de Informatii (ODNI), consultandu-se cu alte ministere si agentii, a decis ca interesul public de a vedea aceste informatii publicate prevaleaza asupra preocuparilor securitatii nationale care necesitau aceasta clasificare", potrivit comunicatului.

"Conform directivelor presedintelui (Obama), enuntate in discursul sau, la 17 ianuarie", noile metode aplicate de Guvern vor permite companiilor americane de Internet sa faca public numarul de solicitari primite de la serviciul american de informatii, precizeaza ministrul Justitiei in scrisoarea adresata gigantilor in domeniul Internetului.

"Suntem muntumiti ca Departamentul Justitiei a acceptat ca noi si alte companiii sa putem divulga aceste informatii", au reactionat intr-un comunicat comun Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft si Yahoo!.

"Publicul larg are dreptul sa cunoasca volumul si tipul solicitarilor in domeniul securitatii nationale primite", au apreciat companiile.

"Desi acest demers este foarte incurajator, continuam sa indemnam Congresul sa adopte masuri suplimentare pentru a aproba reformele pe care le consideram necesare", au adaugat ele.

"Aceasta este o victorie in privinta transparentei si o etapa hotaratoare pentru controlul asupra supravegherii excesive a Guvernului", a declarat Alex Abdo, un avocat in cadrul influentei Uniuni americane pentru apararea libertatilor civile (ACLU).

"Companiile ar trebui sa fie autorizate sa ofere informatii de baza cu privire la ce anume firnizeaza Guvernului, pentru ca americanii insisi sa poata decide daca spionajul NSA merge prea departe", a adaugat el, citat intr-un comunicat.

"O transparenta semnificativa le va da companiilor posibilitatea sa publice numarul exact al solicitarilor primite pentru un anume tip de date, la cererea anumitor autoritati juridice", a apreciat Kevin Bankston, de la centrul de reflectie New America Foundation.