Facultatile produc 2.500 de IT-sti anual. Unii renunta la profesie dupa 3-4 ani, in ciuda salariilor mari
Institutiile de invatamant superior produc circa 2.500 de specialisti IT&C pe an, preluati inca din facultate de firmele de profil, insa sunt multi care renunta la meserie dupa ce muncesc 3-4 ani din cauza regimului de lucru solicitant, spune Tudor Prisecaru, secretar de stat Ministerul Educatiei, potrivit Mediafax.
"Doar la nivelul Politehnicii sunt 480-500 de absolventi pe an in domeniul IT&C, care sunt absorbiti de companii inca din facultate. Intrebarea este de ce dupa 3-4 ani de lucru intr-o companie de profil, acestia parasesc locurile de munca si ciudat se indreapta spre altceva", a declarat Prisecaru la o conferinta organizata de GE si Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) pe tema inovatiei.
El a raspuns astfel unei intrebari referitoare la absenta specialistilor in domeniul IT&C pe care firmele de profil o invoca si care ar ingreuna procesul de inovatie.
"Stiu un caz al unei persoane care a lucrat patru ani intr-o companiei, cu peste 2.000 de euro pe luna, dar a renuntat si s-a apucat de regie. Am avut o discutie cu aceasta persoana si mi-a spus ca a renuntat din cauza regimului de lucru. «Nu vor decat sa ne suga de inteligenta», mi-a spus. Piata este mare si sunt oameni care cedeaza, lucrul asta se vede si in starea de sanatate. Politehnica produce 500 de absolventi pe an, multiplicati cu cinci in toata tara, jumatate pleaca din tara, dar nu cred ca acest sector are atatia angajati", a adaugat Prisecaru.
Pe acelasi subiect: