Publicarea, săptămâna trecută, a noilor condiţii de utilizare a acestui serviciu, a stârnit un val de panică în rândul persoanelor care folosesc WhatsApp, generând înscrieri record pe platformele concurente Signal şi Telegram.

"Cu toate aceste zvonuri care circulă, vrem să răspundem unora dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit", au transmis administratorii aplicaţiei WhatsApp pe site-ul acesteia, în rubrica "Securitate şi confidenţialitate".

"Vrem să spunem cât se poate de clar că acea actualizare nu afectează în niciun fel confidenţialitatea mesajelor schimbate cu prietenii voştri şi cu familiile voastre", precizează acelaşi text, potrivit Agerpres.

Joi, WhatsApp a cerut celor aproximativ 2 miliarde de utilizatori ai săi să accepte noile condiţii de utilizare, care permit aplicaţiei să partajeze datele personale ale clienţilor cu compania ei mamă, Facebook. În caz de refuz, utilizatorii WhatsApp nu vor mai putea să îşi acceseze conturile începând din 8 februarie.

Modificările nu privesc decât conversaţiile viitoare ce vor fi purtate cu companii, afirmă reprezentanţii WhatsApp, care doresc să dea dovadă "de mai multă transparenţă" despre modul în care ei "recoltează şi utilizează datele personale ale utilizatorilor".

Grupul Facebook Inc., care obţine profituri imense din publicitatea orientată distribuită pe reţelele de socializare Facebook şi Instagram, a început să obţină venituri şi din serviciile sale de mesagerie online, precum Messenger, permiţând companiilor de publicitate să îi contacteze pe clienţii săi, pentru a-şi vinde direct produsele, aşa cum se întâmplă deja în India, cea mai mare piaţă a companiei californiene, cu 400 de milioane de utilizatori.

Explozie de descărcări și zeci de milioane de utilizatori noi pentru Signal şi Telegram

WhatsApp a încercat să îi liniştească pe utilizatorii îngrijoraţi din această ţară din Asia de Sud, publicând în ziarele de miercuri un mesaj, pe prima pagină, cu următorul conţinut: "Respectarea vieţii voastre private este înscrisă în ADN-ul nostru".

Aplicaţia WhatsApp, cumpărată de Facebook în 2014, şi-a construit reputaţia bazându-se în special pe protejarea datelor private ale utilizatorilor săi. Actualizarea de joi a provocat însă un val de nemulţumire pe reţelele de socializare, un exemplu concludent în acest sens fiind cel al antreprenorului Elon Musk, CEO-ul companiilor SpaceX şi Tesla, care a distribuit pe contul său de Twitter un mesaj laconic: "Folosiţi Signal".

"Există multă dezinformare despre condiţiile de utilizare a serviciului WhatsApp în acest moment", a reacţionat marţi Adam Mosseri, directorul reţelei de socializare Instagram.

Această campanie de imagine soseşte însă puţin prea târziu, afirmă jurnaliştii de la AFP: serviciile de mesagerie securizată Signal şi Telegram beneficiază începând de joi de o creştere uriaşă de popularitate.

"În prima săptămână din ianuarie, Telegram a depăşit 500 de milioane de utilizatori activi pe lună. Apoi, cifrele au continuat să crească: 25 de milioane de utilizatori noi s-au alăturat Telegram în următoarele 72 de ore", a declarat marţi fondatorul acestei mesagerii online, rusul Pavel Durov, pe contul său de Telegram.

Creată de doi frați ruși, Telegram a făcut o prioritate din securitatea datelor şi refuză să colaboreze cu autorităţile

"Este o creştere semnificativă în raport cu anul trecut", a continuat el, explicând că Telegram a mai trecut de câteva ori prin valuri de "înscrieri subite" în timpul celor "şapte ani ai săi de experienţă în materie de protejare a vieţii private a utilizatorilor". Dar, "de această dată, e ceva diferit", a adăugat antreprenorul rus.

"Oamenii nu mai vor să îşi partajeze viaţa privată contra unor servicii gratuite. Ei nu mai vor să fie luaţi ostatici de către monopoluri tehnologice", a adăugat miliardarul rus, în vârstă de 36 de ani.

Creată în 2013 de fraţii Pavel şi Nikolai Durov, creatorii foarte popularei reţele de socializare ruseşti VKontakte, aplicaţia Telegram a făcut o prioritate din securitatea datelor personale ale utilizatorilor şi refuză în general să colaboreze cu autorităţile, fapt care a expus-o în faţa unor tentative de blocare în anumite ţări, în special în Rusia.

Signal este considerată una dintre cele mai securizate aplicaţii de mesagerie online de pe piaţă

Signal şi Telegram figurează în fruntea descărcărilor de aplicaţii gratuite pe platformele Apple Store şi Google Play din mai multe ţări.

Pentru a-i cuceri şi mai mult pe noii săi utilizatori, Signal a publicat chiar şi un tutorial care îi ajută să importe mai uşor conversaţiile purtate pe grupurile create pe alte aplicaţii de mesagerie online.

Succesul a fost atât de mare, încât afluxul de noi conexiuni a provocat anumite probleme tehnice între joi şi vineri. "Codurile de verificare sunt în prezent întârziate (...) pentru că multe persoane noi încearcă să se înscrie pe Signal în perioada actuală", au explicat reprezentanţii aplicaţiei.

Lansată în 2014, aplicaţia americană Signal este considerată de specialişti una dintre cele mai securizate aplicaţii de mesagerie online de pe piaţă, graţie în special capacităţii sale de criptare de tip "end-to-end", ce permite securizarea tuturor tipurilor de conversaţii (mesaje, apeluri audio şi apeluri video) purtate între utilizatorii săi.