Noul serviciu de ştiri al Facebook va începe extinderea globală mai rapid decât se anticipa. În următoarele 6-12 luni, acesta va putea fi accesat din alte 5 ţări, alături de Statele Unite.

Lansat în luna iunie doar în SUA, Facebook News va fi disponibil într-un prim val al extinderii în Marea Britanie, Franţa, Germania, Brazilia şi India. Lansarea în aceste ţări se va face, cel mai probabil, treptat, în funcţie de normele legale particulare din fiecare ţară, scrie News.ro.

Unele ţări, precum Franţa şi Germania, şi-au etalat deja de mai mulţi ani pretenţiile în ceea ce priveşte plata pentru ştirile preluate de la instituţiile media. Alte ţări nu au sau nu au anunţat încă planuri pentru taxarea giganţilor din tehnologie care folosesc fără plătească creaţiile publisherilor.

Dacă primul val al extinderii are loc în 6-12 luni, aşa cum a anunţat Facebook, înseamnă că în ţări precum România, care nu reprezintă cea mai mare prioritate pentru compania americană, serviciul de ştiri nu va fi disponibil mai devreme de 2022.

Extinderea Facebook News este un proces complicat din punct de vedere legal. Gigantul american ştie că este luat foarte atent în vizor în întreaga lume şi pare că nu vrea să se arate la fel de conflictual precum Google, care nu s-a sfiit să şantajeze cu scăderea traficului publisherii din ţările care au îndrăznit să ceară bani pentru conţinutul preluat discreţionar.

Facebook s-a arătat dispusă să plătească marii publisheri pentru preluarea conţinutului în cadrul serviciului său gratuit de ştiri. Se pare, însă, că există discuţii la nivelul conducerii companiei legate de o viitoare versiune cu paywall.