Dupa Apple, UE incepe razboiul cu Facebook. De ce acuza Bruxelles-ul gigantul american
Facebook
Comisia Europeana a acuzat marti reteaua de socializare Facebook ca i-a furnizat informatii inselatoare in timpul preluarii serviciului de mesagerie WhatsApp, ceea ce deschide calea unei posibile amenzi de pana la 1% din cifra sa de afaceri, informeaza Reuters.
Cu toate acestea, Executivul comunitar a precizat ca aceasta procedura nu va avea niciun impact asupra aprobarii tranzactiei de 22 de miliarde de dolari incheiata in 2014.
Disputa vizeaza o modificare a politicii de confidentialitate a WhatsApp adoptata in luna august, conform careia serviciul de mesagerie va partaja o parte din numerele de telefon ale utilizatorilor cu grupul mama Facebook, ceea ce a declansat o serie de investigatii din partea mai multor agentii de protectie a datelor din UE.
Comisia subliniaza ca in notificarea cu privire la achizitia WhatsApp, Facebook a dat asigurari ca nu va putea asocia in mod automat conturile utilizatorilor celor doua companii.
"In prezent, Comisia este de parere ca Facebook i-a furnizat, in mod deliberat sau prin neglijenta, informatii inexacte sau inselatoare", sustine Executivul comunitar.
Facebook are timp pana la data de 31 ianuarie 2017 sa raspunda ingrijorarilor Bruxelles-ului. Daca aceste ingrijorari se vor confirma, Comisia ar putea amenda grupul american cu o suma echivalenta cu pana la 1% din cifra sa de afaceri, care in 2015 s-a ridicat la 17,9 miliarde de dolari.
Comisia Europeana are o disputa si cu Apple, pe care o acuza ca aloca aproape toate profiturile realizate de pe urma vanzarilor din Europa catre o serie de "head offices" din Irlanda care beneficiaza de un regim fiscal special. Impozitul pe companii in Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, insa potrivit Comisiei Europene grupul Apple a platit in Irlanda un impozit de doar 1% in 2013 si unul de doar 0,005% in 2014.
In luna august a acestui an, Executivul comunitar a cerut Irlandei sa recupereze impozite neplatite pentru perioada 2003-2014 in valoare de pana la 13 miliarde de euro, in contul unor 'facilitati fiscale' de care a beneficiat grupul american din partea autoritatilor irlandeze.
In replica, Guvernul de la Dublin a insistat ca nu are intentia de a recupera acesti bani deoarece compania americana nu a beneficiat de un tratament fiscal referential iar UE nu a inteles modul in care se aplica legislatia fiscala irlandeza.
Pe acelasi subiect: