Creatorul hypertextului sustine ca a descoperit cine este inventatorul Bitcoin
Inventatorul Bitcoin, controversata moneda virtuala, este matematicianul japonez Shinichi Mochizuki, sustine creatorul hypertextului, citat de portalul Quartz.
Ted Nelson, academicianul american care in 1963 a pus bazele hypertextului, fiind vazut ca unul dintre parintii fondatori ai World Wide Web-ului, a dat publicitatii un filmulet de 12 minute, la finalul caruia spune ca, cel mai probabil, inventatorul Bitcoin este matematicianul japonez Shinichi Mochizuki.
Intr-un raspuns acordat ulterior portalului de stiri, Nelson spune ca a ajuns singur la aceasta concluzie, una care i s-a parut extrem de logica, dar ca nu a apucat sa il contacteze direct pe Mochizuki, dorind sa faca publica informatia in timp cat mai scurt.
Mochizuki nu a comentat deocamdata.
Iata care sunt motivele pentru care Nelson crede ca japonezul este cel care se afla in spatele monedei virtuale:
- Mochizuki este acel tip de geniu care ar putea crea Bitcoin. Oricine a creat Bitcoin are capacitatea intelectuala a lui Isaac Newton. Munca lui Mochizuki ca matematician a dus la rezolvarea unora dintre cele mai complicate probleme din domeniul sau, atragand atentia presei. "Nu e ca si cand il acuz de infractiune. Il acuz de maretie!", a declarat Nelson pentru Quartz.
- Lui Mochizuki, ca si creatorului Bitcoin, ii place sa isi faca publice operele de creatie, pentru ca apoi sa dispara. Bitcoin a fost initial lansat de catre un programator care semna cu presudonimul Satoshi Nakamoto si care apoi a disparut din sfera internetului. Nelson compara stilul acestuia cu cel al lui Mochizuki, care nu isi prezinta munca in jurnalele academice, in schimb o lanseaza pe internet si apoi se indeparteaza de agitatia produsa. In schimb, scriu cei de la Quartz, oricine s-ar fi aflat in spatele numelui de Satoshi Nakamoto, nu a facut acest lucru imediat, ci a ramas pentru o perioada in comunitatea online, conversand prin chat sau e-mail pentru a primi feedback.
- Desi Mochizuki este profesor de japoneza la o universitate din Tara Soarelui Rasare, este si unul dintre sefii de promotie ai Universitatii Princeton si si-a terminat ciclul educational in numai trei ani. Asa ca matematicianul, care este de fapt un vorbitor nativ de limba engleza, s-a mutat in SUA cu parintii sai pe cand avea numai cinci ani, ar fi putut foarte usor scrie toate declaratiile asociate lui Satoshi Nakamoto.
Nu toata lumea impartaseste insa opiniile lui Nelson. Unul dintre comentatorii care se opun acestei teorii aduce in vedere faptul ca Mochizuki nu are o experienta recunoscuta ca dezvoltator de software, fiind numai un matematician, lucru insuficient pentru crearea unei modene virtuale de la zero. Nici matematicianul Tyler Jarvis, coleg de promotie cu Mochizuki, nu crede in veridicitatea teoriei.
Inventatorul hypertextului isi mentine insa afirmatiile: "Daca acea persoana neaga ca este Satoshi, voi dona cu umilinta un bitcoin (evaluat in prezent la 123 de dolari) oricarei organizatii de caritate pe care o va alege. Daca este intr-adevar Satoshi, insa o neaga, macar se va simti vinovat".