Comisar UE: Multe dintre practicile corporatiste ale Google sunt ingrijoratoare
Multe aspecte ale practicilor corporatiste ale Google reprezinta motive de ingrijorare, a declarat vineri comisarul antitrust al UE, Joaquin Almunia, potrivit caruia trebuie luata o decizie finala referitoare la acordul negociat privind motorul de cautare al companiei, transmite MarketWatch.
"Dincolo de reglementarile antitrust, alte aspecte ale comportamentului Google pot ridica motive de ingrijorare. Optimizarea fiscala, colectarea datelor personale ale utilizatorilor si utilizarea drepturilor de proprietate intelectuala sunt doar cateva probleme care ar trebui sa fie pe agenda autoritatilor publice", a spus Almunia.
Comisarul a anuntat la inceputul acestei luni un acord cu Google pentru eliminarea problemelor legate de folosirea abuziva a pozitiei dominante pe piata din Europa, unde detine o cota de piata de peste 90%.
Google a ajuns la un acord amiabil cu UE pentru incheierea anchetei antitrust care dateaza de trei ani dupa ce s-a angajat sa afiseze in rezultatele cautarilor, alaturi de propriile servicii specializate, si pe cele ale rivalilor. Angajamentul, cu o durata de cinci ani, permite Google sa adauge noi servicii sau sa modifice pagina de cautare, atata timp cat asigura concurentilor trei link-uri alaturi de propriile servicii specializate, precum Google shopping, Google news sau Google Finance.
Investigatia privind Google a fost declansata in urma unor sesizari transmise de rivali, nemultumiti de modul in care compania isi favorizeaza propriile servicii.
Almunia a aratat ca a fost solicitat sa apara in fata unui comitet al Parlamentului European pentru a explica acordul cu operatorul celui mai folosit motor de cautare la nivel mondial.
"Solicitarea unor angajamente si impunerea acestora ca obligatorii, asa cum precedeaza deseori Comisia, nu echivaleaza cu inchiderea cazului. Daca angajamentele sunt acceptate, comportamentul Google va fi, dimpotriva, analizat de CE, pe parcursul acordului", a spus oficialul UE.
El a adaugat ca stie problemele ridicate de publisheri, legate de continutul afisat de Google News, dar ca reglementarile in domeniul concurentei nu pot rezolva aceasta problema.
Editorii pot refuza ca anumite parti ale continutului sa fie afisat in Google News, fara ca acest lucru sa afecteze includerea acestuia in rezultatele cautarilor.
Intelegerea privind cautarile online nu va influenta o ancheta separata, aflata in faza incipienta, asupra modului in care Google se foloseste de sistemul de operare Android, destinat smartphone-urilor si tabletelor.
Mai multe despre:
#Google#comisar european
Pe acelasi subiect: