Dificultatile intampinate de utilizatorii care incearca sa se conecteze la mesageria electronica a companiei Google nu reprezinta o noutate si nici tensiunile dintre Beijing si Google, dar aceste masuri recente vin sa completeze blocajul celui mai important serviciu de mesagerie online din lume.

Accesul la Gmail a fost blocat in ultimele zile, traficul privind conexiunea la serviciul de mesagerie online al Google din China inregistrand o scadere masiva, potrivit datelor publicate in raportul Google Transparency.

"Am realizat verificarile si nu este nimic anormal din partea noastra", a declarat pentru AFP, un purtator de cuvant al filialei Google din Singapore.

Acest blocaj total al Google se inscrie intr-o "atitudine agresiva a autoritatilor de la Beijing asupra a ceea ce numesc ei suveranitate pe internet", a precizat Jeremy Goldkorn, un expert in domeniu in China.

"In acesti ultimi doi ani, am constatat o consolidare a tuturor formelor de cenzura pe internet in China", a declarat editorul-sef al site-ului de informatii danwei.org, de asemenea, blocat in aceasta tara.

Regimul comunist de la Beijing a restrictionat accesul la motorul de cautare online Google inaintea implinirii, in iunie, a 25 de ani de la protestele organizate in Piata Tiananmen.

De atunci, Gmail a fost disponibil in China doar cu ajutorul unor setari ale e-mailurilor, care permit accesarea Gmail prin aplicatii precum Microsoft Outlook si Apple Mail pe iPhone.