Ce spune Traian Basescu despre legea de supraveghere a internetului. “Poate preveni atacuri teroriste si ciberbnetice la adresa Romaniei”
Atac cibernetic
Presedintele Traian Basescu a salutat, sambata, adoptarea ”ultimei legislatii” care ofera instrumente legale serviciilor de informatii in cazul internetului, dar a avertizat asupra modului in care este controlata activitatea serviciilor secrete, pentru ca ”internetul a devenit un mod de viata”.
”Am convingerea ca ultima legislatie care vizeaza punerea la indemana serviciilor de informatii a accesului la internet si un control al operatorilor pe cartelele PrePay este de asemenea o masura care poate preveni atacuri teroriste si atacuri ciberbnetice la adresa Romaniei. Trebuie insa avut grija mare, si aici vorbesc despre modul cum se face controlul serviciilor de informatii, pentru ca niciodata, nimanui, sa nu-i treaca prin cap sa ajunga la abuzuri, pentru ca internetul a devenit pentru noi toti un mod de viata si accesul la chestiuni de ordin personal care pot fi utilizate pe urma public este un acces care trebuie controlat”, a sustinut Basescu.
Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, coordonarea unitara a activitatilor acestui Sistem fiind facuta de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT.
Raportul Comisiei de aparare din Senat, cu amendamente, a fost adoptat cu 95 de voturi ”pentru”, iar proiectul de lege a fost adoptat cu 92 de voturi ”pentru”.
Senatul este Camera decizionala, dupa ce legea a trecut tacit de Camera Deputatilor, pe 17 septembrie.
Legea stabileste cadrul general de reglementare in domeniul securitatii cibernetice si obligatiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat in scopul protejarii infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, si prevede obligatii privind asigurarea securitatii sistemelor lor si notificarea clientilor in situatia unor incidente/atacuri cibernetice si luarea de masuri pentru a restabili conditiile normale de functionare.
Comisia de aparare a Senatului precizeaza, intr-un comunicat transmis sambata, ca proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei nu se adreseaza persoanelor fizice, utilizatoare de internet, prevederile aplicandu-se "persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice»".
Pe acelasi subiect: