Luni, ora 08:00: Comitet executiv cu directorul de proiect si cu partenerii, mai multi ingineri care se cred foarte inteligenti si care chiar sunt foarte inteligenti, si directorul, persoana dezagreabila care deschide gura doar pentru a pune intrebari sau pentru a mustra. Ce este de facut in situatia in care cineva nu s-a pregatit cum trebuie pentru reuniune? Cum poate lasa impresia acelei seriozitati profesionale pe care unii o emana in mod natural si care pare incompatibila cu acele ganduri care zboara la cheful de la sfarsitul saptamanii?

Sunt cateva trucuri care pot "acoperi lipsa de concentrare si vor da un aer inteligent interventiilor din sedinta. 

1. Reflectati in retelele de socializare doar ceea ce va face interesant

Carlos Hernández Garay, specialist in Comunicare si Vintage Digital Marketer si profesor de Publicitate, recomanda abordarea a ceea ce se numeste marca personala, care nu inseamna altceva decat a lucra in mod intentionat la propria imagine. Trebuie sa punem in evidenta calitati asociate imaginii noastre, in timp ce stergem sau ocolim acele date pe care nu dorim sa le aratam celorlalti.

"Putem genera o opinie si in randul persoanelor necunoscute, prin urma noastra digitala", afirma el.

2. Intrati cu ochelari si laptop in sala de sedinta

Daca este vorba despre a manipula punctual opinia celorlalti despre noi, exista strategii mult mai simple.

"Desi este cel mai vechi truc din lume, portul ochelarilor ne va aduce totdeauna cateva puncte in plus", spune Hernández Garay.

De asemenea, intr-o intalnire faceti insemnari pe laptop, va face sa pareti mai inteligenti si va da un aspect de modernitate si pregatire. Chiar si copiii, potrivit unui studiu al Ohio University, ii considera pe colegii lor mai interesanti daca poarta ochelari. 

3. Nu fiti zgarciti cu anglicismele si cuvintele tehnice 

Nu abuzati insa, pentru ca exista riscul de a parea ingamfati. Totusi, cuvantul "expertiza" spus la timp (in loc de experienta) si alte cuvinte mai putin obisnuite va vor face sa castigati increderea sefului.

"Sau cel putin este dovada ca angajatul citeste literatura tehnica publicata in limba engleza si, prin urmare, este familiarizat cu termenii ei", sustine Manuel García, CEO al unei companii de inginerie industriala din Málaga. 

4. Cereti mai multe informatii 

"Fiind o persoana foarte inteligenta, nu acceptati concluziile celorlalti fara a avea toate informatiile", explica Hernández Garay.  Este categoric bine sa cereti mai multe informatii cand un coleg va explica ceva. 

5. Urmariti liderul 

Observati, detectati liderul si incercati sa intelegeti ce spune, pentru a va impregna de cunostintele lui si a dovedi acest lucru in propriile concluzii.

"Pe langa a fi empatici, veti parea implicati, adaugand valoare reuniunii", explica expertul in marketing. A-l cuceri pe lider este tot atat de usor precum a spune "Inteleg ca ...", inainte de a repeta concluziile la care el insusi a ajuns, dar care, voila!, vor parea ale dumneavoastra. 

6. Aratati-va diferit (fara a deveni excentric) 

In sinea noastra, toti visam sa fim la fel de interesanti ca Donald Draper din serialul 'Mad Men'. Care sa fie secretul?. Hernández Garay spune ca "ceea ce ni se pare interesant este ceea ce are personalitate". Ne atrag lucrurile care ies din tipare fara a ajunge la exces.

"Studiati profilul standard din cercul dumneavoastra social sau de serviciu, ca imbracamintea, manierele, gusturile, pasiunile si tendintele aprobate pe plan social si dati-le o nota personala".

Cheia succesului poate sta in detalii simple precum revenirea la folosirea creionului in locul pixului.

A avea un hobby original si creativ este, de asemenea, de ajutor. Ce spuneti de fotografia de arhitectura? 

7. Invitati-i pe toti la actiune

"Va invit sa reflectam asupra punctului numarul 2". "Ce incercam sa obtinem?". "Cred ca nu trebuie sa pierdem din vedere obiectivul nostru principal". Cu aceste fraze veti capta atentia grupului, devenind protagonist, cu o sclipire care, fara a indica genialitate, arata siguranta si vocatia de a fi lider. Asa o explica celebra Regula 7-38-55 a profesorului de psihologie Albert Mehrabian de la University of California, Los Angeles. 

8. Nu va fie teama sa taceti

Dat fiind faptul ca a vorbi constituie totdeauna o ocazie de a ne pune in evidenta, dupa cum spune Hernández Garay, "este mai bine sa tacem, daca nu avem deplina siguranta ca stapanim tema mai bine decat ceilalti participanti".

In orice caz, ori de cate ori luam o decizie trebuie sa iradiem siguranta in noi insine

"Exact cum spune proverbul zen: 'Stai in picioare sau aseaza-te, dar nu sovai". 

9. Controlati-va expresia fetei 

"Pasarea nu canta pentru ca este fericita, este fericita pentru ca ea canta". In spatele acestei fraze se ascunde intreaga teorie a profesorului William James de la Harvard University.

Cand oamenii simt teama, bucurie, tristete, furie, apar microexpresii faciale.

"Acestea dureaza mai putin de o secunda si nu se pot falsifica, dar se pot interpreta", explica José Luis Martín Ovejero, teoretician in domeniul comunicarii non-verbale. 

"Atunci cand fortam expresiile faciale, gesturile si pozitiile corporale legate de o emotie, pacalim creierul ca sa le poata simti ca si cum le-ar fi creat chiar el in mod automat", potrivit expertului.  Alegeti un model bun (bucuria) si incercati expresiile sale in fata oglinzii. Creierul va face restul.