Inregistrarile pentru programul Diversity Visa - 2015 trebuie transmise electronic intre 1 octombrie - 2 noiembrie. Solicitantii pot accesa formularul electronic E-DV la adresa www.dvlottery.state.gov numai in perioada de inregistrare.

Ambasada SUA ii sfatuieste pe solicitanti "sa nu astepte pana in ultima saptamana a perioadei de inregistrare pentru a aplica", intrucat cererea foarte mare poate duce "la intarzieri la conectarea online".

Misiunea diplomatica de la Bucuresti ii avertizeaza pe romani ca "nicio inregistrare nu va fi acceptata dupa orele 12:00 pm, ora de vara a Coastei de Est (GMT-4) a zilei de 2 noiembrie 2013". De asemenea, cei care doresc sa intre in program nu trebuie sa trimita mai mult de o inregistrare de persoana, in caz contrar fiind descalificati.

"Participarea la program este gratuita. Guvernul SUA nu angajeaza consultanti sau servicii particulare din afara pentru a opera programul Diversity Visa. Orice intermediari sau alte persoane care ofera asistenta pentru a pregati o cerere de participare o fac fara autorizarea sau consimtamantul Guvernului Statelor Unite", se arata in anuntul Ambasadei.

Cerintele de calificare presupun ca solicitantul sa indeplineasca atat conditia de a fi nascut intr-o tara care participa la program, cat si criteriul educational, adica sa fie absolvent de liceu, cu diploma de bacalaureat sau in ultimii cinci ani sa fi lucrat cel putin doi ani intr-o meserie care se califica. Pentru determinarea calificarii pe baza experientei in munca se va folosi baza de date O*NET OnLine, http://www.onetonline.org/ a Departamentului Muncii al SUA.

Ambasada Statelor Unite reaminteste ca solicitarile care se califica vor fi selectionate in mod aleatoriu de un computer. "Toti participantii la program pot sa verifice statutul solicitarii lor pe pagina de internet E-DV la www.dvlottery.state.gov la sectiunea Entrant Status Check, pe baza numarului de confirmare, incepand cu data de 1 mai 2014. Aceasta va fi singura modalitate prin care castigatorii din cadrul programului de loterie vor fi instiintati despre selectionarea lor in programul DV-2015", precizeaza sursa citata.

Programul de imigrare Diversity Visa pune la dispozitia persoanelor care indeplinesc cerinte simple, dar stricte de calificare, vize de rezidenta permanenta in Statele Unite. Romania se afla printre tarile participante la programul DV-2015.

5 greseli frecvente in procesul emigrarii:

1. Informatii eronate legate de familie;

2. Schimbarea statutului marital in timpul procesului de selectie;

3. Informatii eronate legate de studii – participantii trebuie sa aiba diploma de Bacalaureat. Nu sunt luate in considerare studiile liceale incheiate, dar fara bacalaureat;

4. Cei care au cazier trebuie sa se intereseze din vreme de obtinerea unor derogari (care dureaza de la 6 luni la 1 an), altfel pierd dreptul de a pleca in Statele Unite. Multi dintre cei care au mai fost in SUA si au incalcat legile din domeniul imigrarilor vor avea nevoie, de asemenea, de derogare;

5. Multi dintre cei care obtin Green Cardul si se intorc in tara pierd rezidenta dupa 6 luni. Persoanele care nu sunt hotarate sa se mute imediat in SUA au nevoie de un Re-entry Permit, care ofera posibilitatea prelungirii perioadei la doi ani.

Loteria Vizelor in cifre:

-Programul de imigrare Diversity Visa a fost infiintat in 1990, dupa promulgarea legii de catre Congresul SUA, insa primul an fiscal pentru inceperea loteriei a fost 1995.

-Romania a inceput sa participe din 1994 pentru anul fiscal 1995.

-Programul ofera anual 50.000 de vize, la nivel mondial.

-Din 1994 si pana in 2011, 23.400 de romani au primit viza prin intermediul programului.

-In 2011 au participat la Loteria Vizelor 13 milioane de persoane din toata lumea.

-711 romani au plecat in SUA, in 2011, prin intermediul Loteriei.

-In jur de 35.000 de romani aplica pentru vize SUA in fiecare an, dar o mare parte sunt refuzati. In 2012, rata de refuz a scazut la 17%, de la 22,4%, in 2011.