Un milion de cozonaci romanesti ajung in UE, SUA, Canada si Noua Zeelanda, de Craciun. Patiserii vor produce un numar record de 9 milioane de cozonaci
"Estimam ca vom avea o productie de 9 milioane de cozonaci in aceasta perioada, ceea ce este un lucru imbucurator pentru populatie pentru ca inseamna ca are incredere in aceste produse si ajutam gospodinele sa nu mai prepare in casa cozonaci. Este un record in mod sigur pentru ca ne-a ajutat mult si exportul, dar si cresterea pe plan intern a vanzarilor, ceea a adus o diminuare a importului de cozonaci favorabila producatorilor romani. Cred ca o sa o depasim milionul de cozonaci la export in perioada Sarbatorilor de Craciun. Am luat legatura cu marii producatori din patronat si toti au spus ca sunt pe un trend de crestere a vanzarilor", a declarat pentru presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, citat de Agerpres.
Acesta a precizat ca produsele romanesti de patiserie au trecut de mult granitele UE, fiind apreciate si in tarile arabe, SUA sau Noua Zeelanda.
"Am ajuns cu cozonacul romanesc peste tot in lume, in SUA, Canada, tarile UE, in tarile arabe, Australia sau Noua Zeelanda. Intentia noastra a fost sa mergem cu cozonacul romanesc peste tot in lume unde sunt romani, dar am vazut ca prinde foarte bine. De exemplu, la Londra se vinde foarte bine englezilor inclusiv painea romaneasca, pentru ca acolo avem un membru al Rompan care a deschis o fabrica de paine", a spus acesta.
Potrivit sursei citate, cele mai apreciate produse sunt cozonacii umpluti cu nuca si stafide, cei cu rahat, dar prinde foarte bine si cel cu ciocolata, cu crema de lapte si pricomigdale sau cozonacul cu mac specific zonei Ardealului.
"Gasim variante ca de fiecare sarbatoare, cel putin de doua ori pe an sa venim cu sortimente noi pe piata. Cozonacul cu nuca este produsul cu cel mai mare volum al productiei, dar si al vanzarilor, cu peste 70%. Bineinteles ne-am gandit sa-i realizam, mai ales pe piata interna, intr-o gama diversificata de gramaj, astfel incat sa ne indreptam catre toate categoriile de populatie sa aiba cozonac pe masa in ziua de Craciun sau de Anul Nou", a adaugat Popescu.
Preturile cozonacilor pleaca de la 3,50 lei, dar pot ajunge si pana la 40 de lei, in functie de gramaj si umplutura.
Popescu a mentionat ca, la ora actuala, exista peste 70 de retete traditionale de cozonac consacrate, inregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producatorilor de a inregistra astfel de retete este in continuare foarte mare.
In ceea ce priveste importul de cozonaci, seful Rompan sustine ca acesta s-a diminuat de la circa 4% in 2015 din total productie, la aproximativ 2-3% in acest an, desi in topul importurilor din tarile UE si terte produsele de patiserie, brutarie si biscuiti se afla pe locul doi cu o cantitate de 89.209 tone, la 9 luni, in valoare 177 milioane de euro.
"In aceste date statistice intra si biscuitii si aluaturile congelate, nu doar cozonacii. Cred ca trebuie sa luam in calcul ca importurile de biscuiti sunt destul de mari, la fel si produsele din patiserie, de genul fursecurilor, care vin din Bulgaria, si care se vand prin angrouri. Suntem si noi pe piata, dar piata este libera si consumatorii incearca orice produs care se aduce din UE pentru ca vin produse la preturi foarte mici, pe care le inghit angrourile si le dirijeaza catre mediul rural. In acelasi timp trebuie sa luam in calcul ca vin si aluaturi congelate de paine care se pun in fabricatie in magazin si imediat ai paine calda. Chiar daca nu are gustul painii traditionale romanesti, repet, aceasta este piata libera, dar avem si noi investitii care dau pe piata interna astfel de produse si pe schimburi intracomunitare", a explicat Popescu.