Potrivit bugetului pentru 2020 aprobat de acţionari şi publicat pe site-ul companiei, compania suspendă totodată planurile de dezvoltare din acest an.

De asemenea, profitul de exploarare în restaurante este estimat să se prăbuşească cu 77,6%, până la 34,3 milioane lei în acest an, comparativ cu 152,9 milioane lei în 2019.

"În cadrul estimării vânzărilor, a fost considerată o perioadă de 15 săptămâni criza Covid-19 (până la 1 iulie 2020). Pentru restaurantele de tip In line (canalul delivery) şi Drive Thru, pe perioada crizei menţionate mai sus au fost asumate vânzări de până la 55% din media veniturilor anterioare crizei. După această perioadă, estimăm o revenire treptată a vânzărilor, având drept rezultat o scădere cu aproximativ 44% faţă de veniturile anului 2019", arată raportul companiei, citat de News.ro.

Sphera operează în prezent 82 de restaurante (dintr-un total de 154), din care 46 restaurante KFC în România, 10 restaurante KFC în Italia, 1 restaurant KFC în Republica Moldova, 20 restaurante Pizza Hut şi 5 restaurante Taco Bell.

Propunerea de buget include efectele generate de Covid-19. Reprezentanţii companiei estimează că moneda naţională îşi va continua tendinţa de depreciere uşoară faţă de euro pe fondul continuării deteriorării deficitului de cont curent.

"Costul mărfii (ca procent din venituri) este uşor peste nivelul anului 2019, în principal datorită perioadei de criză. Costul cu salariile este recalibrat în linie cu veniturile, pe parcursul întregului an 2020", arată compania.

Compania suspendă totodată planurile de dezvoltre.

"Pe parcursul anului 2020 a fost suspendat planul de dezvoltare, în contextul discuţiilor care se derulează în prezent cu francizorul Yum!", se precizează în document.

Compania estimează totodată că la sfârşitul anului soldul disponibilităţilor băneşti va fi în jur de 25-30 milioane lei, iar soldul datoriilor pe termen lung va fi în jur de 188-192 milioane lei. Datoria netă va fi în jur de 157 -168 milioane lei.

"Toate asumpţiile menţionate mai sus au în vedere doar evoluţia curentă a crizei Covid-19, pe baza informaţiilor existente în acest moment. Nu putem anticipa cu acurateţe evoluţia viitoare a crizei, cu toate acestea vom lua toate măsurile necesare ca săr ăspundem prompt oricărei evoluţii şi să actualizăm planurile strategice în consecinţă", spun reprezentanţii companiei.

Compania a avut în primul trimestru al anului pierderile nete de 9,6 milioane lei, de la un profit net de 5,1 milioane lei în primele trei luni din 2019.

Sphera Franchise Group raportează vânzări consolidate de 198,3 milioane lei (28,64 milioane euro) în primul trimestru al anului, reprezentând o scădere de 7,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea a fost determinată în principal de închiderea sau limitarea activităţii restaurantelor impuse de autorităţile guvernamentale din ţările în care operăm. Compania a reuşit să atenueze impactul măsurilor extinse de izolare impuse în România, Italia şi Republica Moldova, concentrându-şiatenţiape canalele Delivery şi Drive-Thru, care continuă să servească mâncare prin KFC Delivery, KFC Drive Thruşi Pizza Hut Delivery.

Sphera Franchise Group şi-a restrâns operaţiunile restaurantelor din România în data de 18 martie, ca urmare a ordinului emis de Ministerul Afacerilor Interne, care a interzis servirea preparatelor în spaţii închise.