Miscarea vine si in contextul in care fermierii francezi si-au inmultit protestele, solicitand noi ajutoare si reforme pentru a le atenua dificultatile.

Franta, principala putere agricola din UE si cel mai mare beneficiar de subventii agricole, a anuntat luna trecuta noi ajutoare de 290 milioane de euro pentru crescatorii de animale, care se vor adauga sutelor de milioane de euro promise anul trecut dupa valul de manifestari din vara.  

Fermierii francezi acuza si presiunile agresive privind preturile din partea retailerilor.  

"Pentru Carrefour este extrem de importanta aplicarea actualelor reglementari si daca s-au facut greseli compania va adopta masurile necesare", anunta compania, potrivit Agerpres.

Vineri, ministrul Agriculturii si cel al economiei au avertizat industria alimentara si retailerii sa nu ceara fermierilor preturi mai scazute si au reamintit ca firmele la care se descopera practici comerciale abuzive pot fi amendate cu pana la 5% din venituri.  

Guvernul francez nu poate impune industriei alimentare si retailerilor cat sa le plateasca fermierilor dar a majorat numarul inspectorilor de la DGCCRF pentru a verifica daca sunt urmate procedurile legale cerute la negocierea contractelor.  

Carrefour a cerut furnizorilor sa accepte preturi mai scazute, ca o preconditie pentru inceperea negocierilor, iar ministrul Economiei a avertizat ca aceste practici ar putea fi sanctionate in instanta, sustine publicatia franceza Le Figaro.  

Actiunile Carrefour, grup prezent si in Romania, au scazut saptamana trecuta cu 7%, iar in ultimele trei luni au inregistrat un declin de 24%.