Acţiunile Steinhoff au pierdut peste 95% din valoare după ce, în luna decembrie 2017, compania a raportat descoperirea unor nereguli contabile. Scandalul contabil a provocat demisia directorului general, în această funcţie de două decenii.

În acest context, Pepco, un lanţ profitabil cu peste 1.300 de magazine în ţări din Europa de Est precum Polonia şi România, a devenit una din bijuteriile Steinhoff, având în vedere că grupul se pregăteşte pentru cea de-a doua fază a programului său de relansare.

O vânzarea oficială la licitaţie a Pepco ar putea avea loc după ce Steinhoff va conveni o restructurare a unor datorii în valoare de 9,4 miliarde euro cu deţinătorii de obligaţiuni şi alţi creditori, un pas crucial pentru ca Steinhoff să evite insolvenţa. Potrivit unor surse, retailerul negociază o amânare cu doi ani a plăţilor şi beneficiază un sprijin suficient pentru a prelungi discuţiile până la finele acestei luni.

Potrivit surselor, chiar dacă firmele de private-equity aşteaptă un proces oficial de vânzare, Steinhoff Africa Retail, care s-a separat de grupul Steinhoff chiar înainte de izbucnirea scandalului contabil, şi-a exprimat deja interesul atât pentru Pepco cât şi pentru distribuitorul britanic Poundland. Sursele susţin că oferta a respinsă dar Steinhoff Africa Retail, sau STAR cum mai este cunoscut retailerul, rămâne în continuare interesat. Steinhoff deţine aproximativ 71% din acţiunile STAR, ale cărui finanţe nu au fost afectate de scandalul contabil de la grupul sud-african.

"Forma viitoare a grupului ar trebui să devină mai clară, chiar dacă este posibil să apară unele tensiuni pentru că părţile care atrag interesul cumpărătorilor sunt tocmai acele părţi care sunt cele mai importante pentru viitorul grupului Steinhoff", a declarat Charles Allen, analist la Bloomberg Intelligence.

Steinhoff International Holdings este unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă la nivel mondial iar pe piaţa din România controlează lanţurile de magazine Kika şi Pepco.