“Cererea pentru tablete a continuat sa scada. Dupa un sfarsit de an cu o performanta buna, atat desktop-urile cat si calculatoarele portabile au pierdut teren. Piata s-a restrans in T1 2016 atat din cauza vanzarilor de tonere cat si a imprimantelor care au scazut in valoare cu doua cifre. Pe de alta parte, cartusele cu cerneala si multifunctionalele au urmat un trend pozitiv. Sectorul telecom a avut o evolutie foarte buna in T1 2016 fata de aceeasi perioada din 2015 datorata in special smartphone-urilor din segmentul de pret medium. Din punct de vedere al diagonalei, smartphone-urile cu dimensiuni intre 5 si 5,6 inchi au avut cele mai puternice cresteri. Castile au raportat o crestere de aproape 23% comparativ cu T1 2015", se arata in raport.

Potrivit acestuia, piata foto din Romania a scazut cu 8% in T1 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Camerele foto compacte au continuat sa scada, in timp ce vanzarile de D-SLR-uri au crescut.

“In T1 2016, electronicele au crescut cu aproape 13% comparativ cu T1 2015. Piata televizoarelor a fost principalul motor de crestere, modele din toate clasele de diagonala precum si cele UHD au continuat sa creasca. Consolele de jocuri, boxele si boxele cu andocare au avut rate de crestere de doua cifre. In cadrul acestor categorii, segmente precum soundbars si boxe bluetooth cu andocare au inregistrat performante notabile”, informeaza GFK.

Primul trimestru al 2016, spune raportul, s-a dovedit a fi unul foarte bun pentru electrocasnicele mari. Totodata, aparatele dedicate femeilor pentru indepartarea parului, dar si cele de ingrijire a parului au avut cele mai mari cresteri din cadrul sectorului, mai mentioneaza sursa citata.

GfK Temax este un indice utilizat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza pietele bunurilor de folosinta indelungata.