Doua miliarde de euro, cat o transa de la FMI. Atat au cheltuit anul trecut romanii pe televizoare, telefoane si electro-casnice
Suma se apropie oarecum de recordurile in materie, stabilite inainte de criza. Totusi, am devenit ceva mai chibzuiti. De exemplu, asteptam si noi ca restul planetei perioadele cu reduceri. Iar multi au din nou bani de dat, tocmai pentru ca au scapat in sfarsit de creditele de consum la care s-au inhamat in trecut.
Piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania a crescut anul trecut cu 13,7%, la peste doua miliarde euro, sustinuta de promotiile retailerilor, in special de Black Friday si sarbatorile de iarna, si cresterea increderii cumparatorilor, potrivit companiei de cercetare a pietei GfK.
In trimestrul al patrulea, vanzarile au totalizat 723 milioane euro, in crestere cu aproape 14% fata de aceeasi perioada a anului 2013.
"Cresterea pietei bunurilor de folosinta indelungata din Romania in T4 2014 s-a datorat evolutiei favorabile a cinci din cele sapte sectoare monitorizate de GfK TEMAX – electronice (+23%), telecom (+19%), electrocasnice mari (+19%), electrocasnice mici (+14%) si IT (+1%). Piata de imprimante, multifunctionale si consumabile (-1%) dar si cea foto (-9%) au continuat sa scada in T4 2014", se arata intr-un comunicat al companiei.
Piata electronicelor a atins cea mai mare valoare din 2014 in ultimul trimestru, avand vanzari de 148 milioane euro. Cererea din aceasta perioada a fost mai mare datorita activitatilor promotionale mai intense in perioada Black Friday si a sarbatorilor de iarna, fapt ce a generat o majorare de 23%, comparativ cu T4 2013.
Consolele video, sistemele audio si televizoarele au avut o crestere dinamica, cea mai mare rata fiind inregistrata atat de Smart TV cat si de televizoarele cu ecrane mari. In schimb, camerele video, sistemele de navigatie si media playerele au continuat sa scada. Intregul an 2014 a fost caracterizat de trenduri pozitive. Valoarea totala a vanzarilor a depasit asteptarile, atingand 348 milioane euro, in crestere cu peste 19% fata de 2013.
In telecom, piata a crescut cu doua cifre fata de acelasi trimestru al anului trecut. In valoare nesubventionata, vanzarile estimate au ajuns la 201 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de T4 2013. Performanta a fost in continuare data de segmentul de smartphones – in special de cele din categoria de pret low-mid. Phablets au avut un trend ascendent, insa cota lor a ramas mica in cadrul sectorului. Produsele dual-sim, 4G si telefoanele cu ecrane mai mari de 4.5 inchi au inregistrat cresteri dinamice. In valoare nesubventionata estimata, piata de telecom a atins 591 de milioane de euro in 2014, cu 25% mai mult fata de 2013.
In ceea ce priveste electrocasnicele mari, datorita intensificarii cererii in perioada Black Friday si a sarbatorilor de iarna T4 si-a adus cea mai mare contributie la performanta anuala, cu aproape 19% mai mult decat in T4 2013. Mai toate categoriile de electrocasnice mari au avut rate de crestere de doua cifre, cele incorporabile fiind principalul motor de crestere. Vanzarile de frigidere si masini de spalat au depasit asteptarile inca o data, cu o majorare de 18% in T4 2014. In 2014, vanzarile de electrocasnice mari au fost cu 16% mai mari decat in 2013, valoarea pietei ridicandu-se la 396 de milioane de euro.
Piata electrocasnicelor mici a generat o cifra de afaceri de 45 milioane de euro in ultimul trimestru al 2014, echivalentul unei cresteri de aproape 14%, comparativ cu T4 2013. Printre categoriile cu cele mai mari cresteri in sectorul aparatelor de bucatarie au fost robotii de bucatarie, blenderele si storcatoarele de fructe. Vanzarile produselor cu pret ridicat din categoria aparatelor de preparat bauturi calde - precum masini espresso automate – au crescut rapid.
Piata de IT a crescut cu putin peste 1% in T4 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insumand 162 de milioane de euro. Desi segmentul de tablete a avut un trend pozitiv in volum, activitatile promotionale cu ocazia Black Friday si a sarbatorilor de iarna au dus la o scadere in valoare. Perifericele au avut cea mai mare crestere in vanzari din acest sector. Monitoarele, calculatoarele portabile si desktop-urile au depasit valorile vanzarilor din T3 2014, dar cu rate foarte mici. Pe durata intregului an 2014, vanzarile in sectorul IT au insumat 455 milioane euro, o crestere de 1.3% fata de anul trecut.
Pe acelasi subiect: