Personal shopper, o meserie care patrunde si in Romania !
Poate ca multi dintre noi nu au auzit si nici nu stiu ce presupune un job de “personal shopper”, iar denumirea duce cu gandul la “stilist personal”. Conceptul este prea putin mediatizat in Romania si fiind preluat din afara, a fost gresit inteles de multe dintre vedete noastre autohtone, in sensul ca poti avea un asistent care sa mearga in locul tau la cumparaturi, in timp ce tu stai acasa. O meserie platita destul de bine, adica cu pana la 500-600 de euro pe zi, in cazul in care lucrezi pe cont propriu, jobul de personal shopper ar putea ajunge sa ocupe un loc important in companiile de retail de fashion odata cu intrarea in tara a marilor case de moda, cred specialistii din piata.
“Un personal shopper, pentru o companie de fashion este persoana care are pe mana cei mai importanti clienti ai firmei si care in permanenta trebuie sa tina legatura cu ei, este un consilier de moda. In general, nu discutam de un singur brand, avem o gama larga de marci de haine si incaltaminte care la randul lor genereaza cateva colectii fiecare, adica o multitudine de produse din care sa alegi", a declarat pentru incont.ro Cristina Parjol, directorul comercial al companiei Elmec, distribuitoarea brandului Nike si Famous Brands pe piata locala.
"Tocmai de aceea este esentiala in cadrul unei companii de profil existenta unui personal shopper. Acesta, dupa cum spuneam, consiliaza clientii, creaza outfiturile cele mai potrivite, anunta clientii despre noile colectii si este mereu la curent cu tendintele si noutatile din lumea modei”, a adaugat ea.
Potrivit directorului comercial al Elmec, calificarea pentru un astfel de job nu inseamna numai sa fi interesat in moda, ci iti trebuie pregatire in prealabil, cunoasterea foarte buna a materialelor si tesaturilor si "sa ai ochiul format", mai precis trebuie sa stii exact ce culori si ce tipuri de croieli i se potrivesc unei persoane din clipa in care o intalnesti.
"Cum aceasta meserie nu este cunoscuta la noi in tara, persoanele care vor sa o practice ar trebui sa aiba experienta pe un post similar din afara, unde conceptul este foarte bine dezvoltat. In curand, fenomenul va lua si la noi amploare, odata cu intrarea pe piata romanesca a marilor case de moda, pentru ca este vorba de know-how-ul pe care il aduc la noi", a conchis Parjol.
Pana in momentul in care munca de personal shopper va intra in organigrama corporatiilor, aceasta meserie se practica de catre freelanceri. Este si exemplul Ramonei Voicu, care spune ca un personal shopper poate avea un venit de peste 500 de euro pe zi. Este, sa zicem, un consilier de imagine care iti da sfaturi cu privire la ce sa porti si cum sa porti, ce te avantajeaza si ce nu. Odata ajuns client fidel, iti poti suna personal shopper-ul la orice ora sa te consilieze despre ce ar trebui sa imbraci la diferitele evenimente la care trebuie sa participi, in functie de ce ai in garderoba.
Un alt stil de "personal shopper" il incearca cei de la site-ul http://ds.ro/personal shopper, site ce se ocupa de comercializarea pantofilor cu eticheta unor mari case de moda precum Marc Jacobs, Versace, Galliano sau Alexander McQueen.
Ideea lor de "personal shopper" se traduce astfel: un reprezentant al companiei vine la tine acasa cu cinci modele de incaltaminte aleasa de tine de pe site ca tu sa o probezi. Daca te hotarasti sa cumperi ceva, livrarea este gratuita, in caz contrar trebuie sa achiti contravaloarea deplasarii, adica 30 de lei.
Pe acelasi subiect: