"Vom inchide anul 2014 cu o crestere a productiei de aproximativ 15%. Pentru ca va creste oferta in piata, preturile vor scadea in acest an cu pana la 10% comparativ cu anul trecut", a spus Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL).

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au declarat pentru Mediafax ca daca in 2013 cuantumul pe cap de bovina era de 453 lei, la care se adauga sprijinul pentru cantitatea de lapte livrata sau vanduta direct, in acest an se ajunge la un cuantum total de 729 lei/ de animal pentru o vaca cu productia de 3 tone si la 1.097 de lei pentru un animal care produce 7 tone de lapte.

"Statul vrea sa cresca din acest an cantitatea de lapte produsa in Romania si am majorat subventia pentru vacile de lapte. Am luat aceste masuri pentru ca vrem sa facem fata competitiei din 2015, atunci cand se vor elimina cotele de lapte", a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a adaugat ca platile pentru bovine aferente acestui an vor incepe de luni.

Statul intentioneaza astfel sa creasca si cantitatile de lapte vandute direct si declarate de catre crescatori, dupa ce in anul de cota 2012/2013 nivelul de referinta la vanzari directe a fost de 1,7 milioane de tone, din care eligibile la prima au fost doar putin peste un milion de tone.

"Speram ca prin aceste majorari ale subventiilor sa se schimbe structura fermelor din Romania. Acum, 83% din efectivele de vaci de lapte se afla in gospodarii de 1-2 capete. Dintre aceste animale, care se gasesc in 640.000 de gospodarii, doar 35% vand lapte procesat
", a mai spus Cojocaru de la APRIL.

Daca in anul 2007 existau in Romania aproape 1,6 milioane de bovine, numarul acestora a scazut in 2013 la 1,078 milioane de animale.