Mai multe prune in magiun, mai putini conservati si deloc zahar. O reteta clara care va trebui respectata de cei care vor sa treaca pe eticheta " magiun de prune", daca trece ordinul comun al Minsiterelor Agriculturii si Sanatatii.

Adica in pasta omogena, obtinuta prin fierberea prunelor proaspete, sa rezulte un continut de substanta uscata care sa fie de minimum 55 la suta sau chiar mai mult.

Conform aceluiasi proiect, la fabricarea magiunului pot fi folosite nuci, seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, dar si ingrediente mai exotice: seminte de susan ,de pin, alune de padure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan

Noua reteta va fi astfel verificata la magiunul din prune din comert inclusiv la cel din piete cu ajutorul unui dispozitiv, numit refracometru iar ce nu corespunde nu mai poate fi comercializat, cand ordinul intra in vigoare.

Masura care deocamdata vizeaza numai magiunul, ar putea fi extinsa si in cazul gemurilor, al marmeladei si al piureului de castane. Mai mult fruct , mai putin alte ingrediente .

Oricat de bine arata borcanele de gem, estential este sa cititi eticheta. Chiar daca au o culoare frumoasa, multe dintre gemuri contin mai multa gelatina si coloranti decat piersici, prune sau capsuni.

Daca proiectul de ordin va fi aprobat cei de la ANPC vor veghea la respectarea retetei de magiun.