Aparatele sunt tip self-service, iar clienţii care reciclează ambalajele sunt răsplătiţi cu o sumă de bani, oferită sub formă de cupon de reducere ce poate fi folosit în magazin.

Astfel, la fiecare cinci ambalaje depuse, indiferent de tipul lor, aparatul va elibera automat un cupon de discount la achiziţionarea unor produse selectate în acest sens.

În prezent, automatele de reciclare sunt instalate în parcările magazinelor Kaufland din Bucureşti, respectiv din cartierele Basarab, Pantelimon şi Militari, proiectul urmând să fie extins în întreaga reţea naţională, în funcţie de spaţiul disponibil din fiecare parcare.

Aparatele au o capacitate mare de procesare a ambalajelor, de până la 60 de recipiente pe minut. Clienţii pot introduce recipientele într-o ordine aleatorie în aparat, iar acesta le identifică, le sortează automat şi le direcţionează în pubela alocată fiecărui tip de material. Imediat ce clienţii depun ambalajul în automat, acesta scanează materialul şi eliberează cuponul. Aparatele sunt dotate cu senzori de măsurare a gradului de umplere, senzori de mişcare, camere de supraveghere şi linie de sortare.

Kaufland deţine peste 1.300 de magazine în 7 ţări şi o reţea de 119 magazine în România. Programele de responsabilitate socială reprezintă o componentă cheie în strategia companiei. Cea mai mare parte a proiectelor de CSR sunt desfăşurate în parteneriat cu asociaţii nonguvernamentale regionale sau naţionale.