Decizia a fost luată în contextul în care compania consideră că închiderea magazinelor ca măsură de control al pandemiei cu coronavirus nu a afectat retailerul suedez de mobilă atât de mult pe cât anticipase la început.

Tolga Oncu, Retail Operations Manager la Ingka Group, compania care deține IKEA, a declarat pentru Financial Times că a început discuțiile cu autoritățile din Belgia, Croația, Republica Cehă, Irlanda, Portugalia, România, Serbia, Spania și SUA.

Oncu a precizat că, la începutul crizei, IKEA se aștepta la o scădere cu 70-80% a afacerilor. Acum, după redeschiderea celor 23 de magazine închise din cauza pandemiei, compania se confruntă o avalanșă de comenzi.

Acum știm mai multe față de ce știam în februarie sau martie, așa că vrem să ne întoarcem și să spunem: ‘mulțumim că ne-ați ajutat să trecem prin această perioadă dificilă, acum vrem să vedem cum putem să dăm înapoi ceea ce am primit’”, a spus reprezentntul IKEA.

Compania este abia la începutul discuțiilor cu autoritățile naționale din fiecare țară. Din cauza diferențelor legislative în ceea ce privește schemele de șomaj tehnic sau de lucru cu program scurt, retailerul nu știe cum va plăti banii guvernelor. Oncu a precizat că nu știe nici câți bani va plăti compania sau câți angajați au fost implicați în cele nouă țări.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat luni, pe pagina sa de Facebook, fapul că a avut discuție cu reprezentanții IKEA România, care intenționează să nu folosească suma de 858.504 lei necesară plăţii şomajului tehnic pentru perioada 17 martie - 12 iunie.

"Tocmai am terminat o video conferinţă cu doamna Sara Del Fabbro, CEO IKEA Southeast Europe şi doamna Violeta Nenita, Market Manager IKEA România în legătură cu decizia companiei de a nu folosi suma de 858.504 lei necesară plăţii şomajului tehnic pentru perioada 17 martie - 12 iunie. Reprezentaţii companiei IKEA au spus că deşi ne aflăm în faţa multor provocări în perioada următoare, în opinia lor rezultatele companiei urmează să fie mai bune decât se aşteptau acum câteva luni de zile. Astfel compania IKEA a luat decizia de a nu folosi banii de la buget pentru plata şomajului tehnic", a scris ministrul Finanţelor.

IKEA a redeschis, 15 mai, cele două magazine din București, după aproape două luni de la închiderea lor din cauza pandemiei. În 20 martie, IKEA România a anunțat închiderea temporară a celor două magazine din România, ca măsură de precauție pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

După închiderea magazinelor, IKEA România a anunțat că va suplimenta subvenția guvernamentală pentru angajații săi aflați în șomaj tehnic, astfel că cei afectați de închiderea temporară a magazinelor Băneasa și Pallady au primit 90% din venitul lunar.

Potrivit companiei, angajații care au continuat să lucreze pentru serviciul online al retailerului și livrare la domiciliu și-au primit salariul complet, ca în perioadele obișnuite.