H&M intentioneaza sa majoreze preturile la haine, pentru a-si plati mai bine angajatii din tarile sarace
Retailerul de moda H&M a anuntat luni ca ar putea sa mareasca pretul produselor sale pentru a reusi sa ofere salarii mai bune angajatilor, informeaza Huffington Post.
Potrivit publicatiei, suedezii vor sa creasca o parte din compensatiile financiare ale celor mai saraci lucratori din industria textila, dupa ce recent presa a scris despre situatia revoltatoare a muncitorilor din tari precum Bangladesh, unde salariul minim este de numai 50 de euro pe luna.
Helena Helmersson, responsabila cu sustenabilitatea in cadrul companiei, a declarat pentru AFP ca, intr-adevar, urcarea preturilor “ar putea fi o posibilitate” pe termen lung, dar clientii nu ar trebui sa se astepte la schimbari majore in viitorul apropiat. Aceasta a adaugat ca prin masura luata H&M doreste sa impulsioneze furnizorii sa inceapa oferirea unor plati corecte pentru angajati.
H&M si-a anuntat pentru prima oara noua politica in noiembrie, spunand ca “toti lucratorii din industria textila ar trebui sa se poata intretina din salarii”. Intre timp insa, nu s-a inregistrat niciun progres notabil in tarile afectate iar muncitorii continua sa traiasca sub limita saraciei.
Helmersson a mai spus ca H&M face lobby pe langa guverne ca sa creasca nivelurile salariale minime, recunoasterea rolului sindicatelor in procesul de negociere si oferirea de traininguri pentru angajati. Evaluarile anuale a situatiei ar putea fi de asemenea o solutie.
Aceasta atrage atentia insa ca oferirea de plati salariale mai mari nu va rezolva in totalitate criza saraciei din aceste tari, ci trebuie luate masuri integrate, care sa acopere situatia per ansamblu.
“Ne putem propune sa ne asiguram ca structurile de plata sunt realizate corect, in ceea ce-i priveste pe furnizorii nostri. Dar cand vine vorba de rezultatul final... Am observat in Bangladesh ca, odata cu marirea salariilor, a urcat imediat si pretul la chirii si la alimente. Asa ca este nevoie de o revizuire constanta a cifrelor”, spune Helmersson.
Compania si-a propus sa mareasca salariile a 850.000 de muncitori din industria textila din toata lumea, pana in 2018.
Pe acelasi subiect: