"In cursul zilei de 24 februarie a fost definitivata preluarea Praktiker Romania de catre Search Chemicals, o companie romaneasca infiintata in anul 2003, care se bazeaza pe un capital integral privat. In urma acestei preluari, profilul brandului Praktiker si obiectul de activitate al companiei Praktiker Romania vor ramane neschimbate", se arata in comunicat.

In comunicat nu se specifica valoarea tranzactiei.

Search Chemicals, inregistrata in Constanta, are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare, fiind detinuta in proportie de 95% de omul de afaceri Omer Susli, fost presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD). Firma, cu 12 angajati, a avut in 2012 afaceri de 45,3 milioane de lei si un profit net de 1,7 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor Publice.

"De la deschiderea primului magazin Praktiker in Romania, in anul 2002, ne-am dorit sa fim cat mai aproape de clientii nostri si am construit un brand puternic pe piata locala. De aceea, am considerat ca este foarte important ca brandul sa-si pastreze integritatea, iar compania sa nu-si modifice obiectul de activitate. Astfel, povestea Praktiker merge mai departe", a declarat, in comunicat, Michael Krahn, directorul general al Praktiker Romania.

In urma cu o saptamana grupul german a vandut si operatiunile din Ucraina, unde avea patru magazine.

Grupul german s-a confruntat in ultimii ani cu dificultati, astfel ca la finele anului 2011 a anuntat ca va inchide magazine in Germania, ca renunta la piata din Albania si ca are in vedere evaluarea operatiunilor internationale. In 2012, compania austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a comunicat ca vrea ca retailerul de bricolaj sa se retraga din Europa de Est. Ulterior, reprezentantii Praktiker au sustinut ca retailerul nu are in plan sa renunte la filiale importante, precum cea din Romania.

Anul trecut, Praktiker AG, compania-mama a grupului german, a intrat in insolventa.

Afacerile compa­niei de bricolaj, liderul pietei pana in 2009 (258 milioane de euro cifra de afaceri), s-au redus in 2012 la jumatate fata de maximul atins in 2008 (306 milioane de euro), in timp ce pierderile cumulate in ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro.

Praktiker are in Romania o retea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca marime, cu o suprafata de vanzare de 184.300 de metri patrati, potrivit raportului finan­ciar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise intre 2005 si 2008, perioada de boom imobiliar. Spatiile in care functioneaza magazinele Praktiker sunt inchiriate.

Ziarul Financiar a scris in octombrie ca repre­zent­an­tii Praktiker au apelat la Casa de In­sol­venta Transil­vania pentru servicii de restructurare financiara in afara insol­ventei, evitand astfel o procedura care in cele mai multe cazuri lezeaza ima­ginea companiilor si afecteaza relatiile cu partenerii. Potrivit datelor ZF din piata imo­biliara, Praktiker are semnate chirii cu­prin­se intre 7 si 9 euro/metrul patrat lunar, astfel ca in fiecare an compania pla­teste chirii cuprinse intre 15 si 20 de mi­lioane de euro pentru spatiile ocu­pate.

Praktiker concureaza pe piata romaneasca cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher si Leroy Merlin.