Eurostat: Irlanda, Romania si Bulgaria au avut, in ianuarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei din UE. BNR estimeaza o inflatie de 1,7% la finalul anului
Bani, euro
Irlanda, Romania si Bulgaria au inregistrat in ianuarie cele mai scazute rate ale inflatiei anuale din Uniunea Europeana, de 0,2%, 0,3%, respectiv 0,4%, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistica Eurostat.
Datele Eurostat reflecta evolutia indicelui armonizat al preturilor de consum din ianuarie, fata de aceeasi luna a anului precedent.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei din Romania, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a inceput anul 2017 la nivelul de 0,05%, care marcheaza revenirea in teritoriu pozitiv pentru prima data dupa mai 2015.
Inflatia anuala din zona euro a fost de 1,8%, fata de 1,1% in decembrie, iar in Uniunea Europeana de 1,7%, dupa 1,2% in ultima luna a anului 2016.
Cele mai ridicate rate ale inflatiei anuale au fost consemnate in Belgia (3,1%), Letonia si Spania (ambele cu 2,9%) si Estonia (2,8%).
Comparativ cu decembrie, preturile de consum din Romania au scazut in ianuarie cu 0,1%, conform datelor Eurostat.
Pentru finalul acestui an, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in jos prognoza de inflatie, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%. Potrivit guvernatorului Mugur Isarescu, rata anuala a inflatiei s-a mentinut relativ stabila pe parcursul trimestrului 4 din 2016.
"Cotatiile materiilor prime isi consolideaza trendul ascendent. Tendinta se continua si in prezent, dar parca nu atat de accentuat", a spus Isarescu, precizand, de asemenea, ca pretul combustibililor a revenit ca dinamica in teritoriul pozitiv.
In zona euro, cea mai mare contributie la cresterea preturilor a venit din partea carburantilor pentru transporturi, de +0,5 puncte procentuale, si a pacurii si alimentelor, de +0,14 puncte procentuale fiecare. Un efect negativ au avut telecomunicatiile, gazele naturale si painea si cerealele.
Pe acelasi subiect: