In aprilie, cresteri mari au fost la imbracaminte si electronice, de peste 10 %, dar si la alimente de aproape 3 procente. Cel mai mult au crescut insa vanzarile de combustibili. Suntem pe plus si daca dam la o parte vanzarile speciale pentru paste. Afacerile magazinelor au crescut insa de patru ori mai putin. Si aici cele mai mari cresteri sunt pentru marfurile nealimentare.

Anul acesta, vacanta de Paste s-a prelungit cu 1 mai. Bugetarii au avut sase zile libere, salarii in avans si o lista lunga de cumparaturi.

Cei care nu au plecat in vacanta au mers la mall, unde comerciantii i-au asteptat cu oferte si reduceri de sezon. Multi lasa si cateva sute de lei, la o singura iesire.

Nici acum, la inceput de vara, marile centre comerciale nu duc lipsa de clienti.

"Cifrele indica si faptul ca avem o stabilizare a consumului, ceea ce este un lucru foarte important pentru o economie care inca nu si-a revenit dupa criza puternica din anii anteriori", a explicat Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Daca nu luam in calcul Pastele, in luna aprilie, vanzarile la alimente au scazut in centrele comerciale, semn ca romanii prefera pentru mancare magazinele apropiate de locuinta si pietele. Dar, pentru haine, cadouri incaltaminte si produse electronice, toata lumea merge la mall.